Картичка-писмо от фронта. Одрин 1913.

kartichka-voennomorskiПощенска картичка, изпратена от Александър Римшев до неговите родители от фронта при обсадата на Одрин през 1913 г.  е експонат на месец март във Военноморския музей във Варна. Александър Антонов Римшев е един от участниците в Одринската обсада, състояла се преди точно 100 години. Това е и поводът този документ да бъде избран за експонат на месеца.

Надписът на гърба на картичката е автентично свидетелство за драматичните мартенски дни на един български моряк при Одрин:

Мили ми родители,

Приемете тая картичка за спомен от войната, В най-големият студ през зимата съм правил бомби за тоя проклет турчин ги хвърляхме от аеропланите в Одрин изобщо върху неприятели. Зимата не исках да ви пиша, че се занимавам и с това, за да не мислите още повече като правя и пълня тия бомби да не се убия, но Слава богу нищо не се случи. Картичката не е ясна, защото този, който ни снимаше беше много истинал, така че прибърза, но нищо това е спомен. Не е хубав, но е скъп. 

С поздрави ваш Саша.

Картичката ще бъде  показана в залата за временни изложби на музея до началото  на месец април, когато предстои и следващото издание на „Експонат на месеца”

АЛЕКСАНДЪР АНТОНОВ РИМШЕВ
(1889-1967)
Александър Антонов Римшев е роден в гр. Русе през 1889г. Баща му  Антон Францович Римша е руснак, роден в Минска Губерния Кривошински Уезд. Идва в България през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878, в която участва като руски артилерийски фелдфебел.

Александър Антонов Римшев е едно от трите деца в семейството, възпитаник на Морското училище в гр. Варна. След завършване на училището се завръща в родния си град – Русе През 1912г. – 1913г. участва в Балканската война. Той е сред българските моряци от Дунавската флотилия, които ръчно сглобяват аеропланни бомби.

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Заниманията включват работа с документи и предмети от фондовете на музея. В първото издание на програмата възпитаниците на НГХНИ „К. Преславски” проучиха личността на капитан I ранг Петър Стоянов, издириха информация и съставиха историческа справка за отличията му, които бяха експонат на месец ноември. Във второто издание – експонат на месеца беше оригиналният ръкопис на стихотворението „В кубрика” на поета Никола Йонков Вапцаров, в третото – пътните икони. През месец февруари експонат на месеца  беше сабята на лейтенант  Преслав Ляпчев.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за