Отвлечен от терористи кораб удря Аспаруховия мост

Момент от учението, което се проведе във Варна през 2010г. Фото: Maritime.bg
Момент от учението, което се проведе във Варна през 2010г. Фото: Maritime.bg

Кораб отвлечен от терористи ще удари Аспаруховия мост. За щастие това е сценарий на поредното учение за проверка синхрона и готовността за реагиране при терористични заплахи. Това съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” к.д.п. Сергей Църнаклийски. По думите му, за разлика от 2010-а година когато учението се развиваше само във Варна, през тази година тренировката ще бъде национална.

Действията ще се развиват на няколко места в портовете във Варна и Бургас. Възможно е в тренировката да бъде включено и българско пристанище на р. Дунав.

Ангажирани в учението ще бъдат сили на почти всички институции – ИАМА, ДППИ, Гранична полиция, ВМС, Гражданска защита и няколко частни компании.

Мащабното учение ще се проведе през следващия месец.

“Целите на учението са комплексни. Основната е да се провери състоянието на сигурността в пристанищата, взаимодействието между ангажираните със сигурността им ведомства при подобни ситуации”, заяви пред Maritime.bg директорът на Дирекция Морска администрация – Варна к.д.п. Валентин Енчев. По думите му много често подобни инциденти са свързани и с оказване на негативно влияние над околната среда. В тази връзка ще бъде отработена и борбата с нефтени разливи.

Учението ще започне със задържането на лице, което опитва да проникне във варненски порт с 3 гранати. Последва масирана вълна от терористични акции в няколко порта, както и в Бургас. По сценарий биват задържани редица нарушители, които правят опити да поставят взривни вещества на възлови точки в родните пристанища. Един от кулминационните моменти на националното учение ще бъде превземането на малък танкер във Варна. Двама въоръжени терористи ще го отвлекат и ще го насочат към подпорните колони на Аспаруховия мост. Следствие на сблъсъка ще бъде разлян петрол, който силите трябва да овладеят. 
 
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Искат оставки в Морска администрация за бездействието със заседналия кораб

Граждани организираха група в социалните мрежи с искане към служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на транспорта Христо Алексиев за незабавно освобождаване на

ГЕРБ: Далавери, лични сметки и корупция водят до екокатастрофа с кораба край Яйлата

Престъпното бездействие на служебния кабинет на президента Румен Радев за авариралия кораб може да доведе до екокатастрофа. Това пише в позиция на ГЕРБ - Варна, изпратена до

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент