Бойни делфини изчезнаха при учение на ВМС на Украйна

boini-delfiniПри учения на военноморските сили на Украйна в района на Кримския полуостров в края на февруари са избягали три бойни делфина в пълно снаряжение, които все още са в неизвестност. Това съобщава РИА „Новости”, като се позовава на публикации в украинските медии. Информацията твърди, че при учения на ВМС на Украйна на 24 февруари са се провеждали подводни тренировки, за които са били задействани пет бойни делфина, три от които не са се завърнали в базата.

Агенцията подчертава, че от министерството на отбраната на Украйна са опровергали тази информация, но същото ведомство официално отрича съществуването на програмата за подготовка на бойни делфини, въпреки съществуващите информации, свидетелства на ветерани и публикации в пресата.

Пред РИА „Новости”, цитирана от бТВ, бившият командващ отряда за подводни и диверсионни действия на Черноморския флот на СССР капитан Юрий Пляченко разказва, че случаят с бягството на делфините може да се дължи на поява на разгонена самка в близост до ученията, което са отвлякло морските бозайници от задълженията им. Според капитан Пляченко през 1980-те години той е предлагал на учените да разработят „успокоителни” за делфините, за ги предпазват от подобни инциденти, но тази идея тогава не е била реализирана.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по