Изграждат жп връзка между пристанищата Александруполис и Варна

01Гръцката държавна железопътна фирма Ергосе пусна на търг изграждането на железопътна връзка между пристанището на Александруполис и българските пристанища на Черно море. Стойността на проекта е 4 милиона евро, а срокът за изпълнение е 12 месеца. Като проект обектът не е мащабен, но е от изключително значение за гръцката икономика, предаде БНР.

Александруполис се превръща в стратегическо пристанище, от което се осигурява бърза и евтина връзка с Бургас и Варна. По железопътното трасе ще се превозват контейнери. Това е алтернативен път на морския превоз през Босфора.

Според специалисти цената на превоза по железопътната връзка е много по-ниска и намалява времето за транспорт от 2 дни на 6 часа. Реализирането на проекта отваря и нови работни места.

Пристанището в Александруполис е в списъка с 10-те гръцки порта, които правителството обяви за приватизация. А железопътната връзка с Бургас и Варна несъмнено ще засили интереса на инвеститорите.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент