Бъдещите китайски самолетоносачи ще бъдат атомни

 

kitai-samoletonosachЕдна неотдавнашна публикация на сайта на китайската корабостроителна корпорация CSIS за първи път съдържаше споменаване за програма, която предвижда проектиране и производство в Китай на експериментален образец на атомен реактор за надводни кораби.

Най-интересен е въпросът за строителството на атомен самолетоносач и възможните срокове на появата на първите боеспособни ударни групировки, включващи такива кораби. Строителството на атомен самолетоносач означава нов етап в развитието на китайската военноморска стратегия.

Строителството на атомен самолетоносач има смисъл, ако Китай иска да изпраща на далечни мисии мощни военноморски съединения, способни самостоятелно да водят настъпателни действия. Самият факт на появата на такива съединения ще стане важен фактор на световната политика. И тъй като съответните решения са вече приети от китайското ръководство, остава да научим – кога ще стане това.

Става дума за един технически сложен многогодишен проект, който, изглежда, ще бъде завършен за море в края на десетилетието. Имайки предвид нарастващото през последно време в Китай внимание към въпросите на ядрената безопасност, след строителството на експерименталния корабен реактор ще има и дълъг период на изпитания, наблюдения и проверки. Изхождайки от това, едва ли китайският самолетоносач ще бъде включен в бойния състав на флота по-рано от 2020 година.

До тогава, съдейки по получени данни, Китай ще построи още минимум един самолетоносач с обикновен двигател. Този кораб, макар и да заимства някои елементи на конструкцията на бившия съветски самолетоносач „Варяг”, вече ще е самостоятелен китайски проект. Неговото изграждане вече започна или ще започне тази година. Първите два самолетоносача ще позволят на Китай да получи необходимия опит за експлоатация на подобни кораби и ще повиши настъпателния потенциал на китайския флот в близките морета. Тяхно основно оръжие ще бъдат изтребителите J-15, изпитанията на които са към приключване. Може да се смята, че те ще съставят първото поколение на бъдещия китайски флот самолетоносачи, а второто поколение ще бъде все пак атомно.

До момента на появата на второто поколение китайски самолетоносачи не може да се изключва и готовността за серийно производство на перспективния китайски изтребител пето поколение J-31, полетните изпитания на който започнаха миналата година. По този начин, при най-оптимистичния за китайците сценарий, J-31, създадени при очевидното влияние на перспективния американски изтребител F-35 Lightning II, ще могат да се срещнат с американския си прототип в открито море вече след 10 години. Тази перспектива може да накара САЩ допълнително да вложат пари в модернизирането на авиационния си парк и да запазят технологическо превъзходство над Китай.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Доц. Виолин Райков: Засилва се миграцията на средиземноморски видове по нашето крайбрежие

Динамиката на морското биоразнообразие, която непрекъснато се засилва с климатичните промени, определи темата на нашия разговор с доц., д-р Виолин Райков от Института по

Гвоздейков: Българските морски пристанища могат да се превърнат в портали, концентриращи значителна част от търговските потоци през региона

Осигуряването на бърза и ефективна свързаност между Азия и Европа през българските пристанища е сред приоритетите на правителството. Това заяви министърът на транспорта и