След идването на Arctic Sunrise: ИАРА се сети за дребномащабния риболов (видео)

greenpeace25-членен екипаж от 13 държави ще обиколи девет европейски страни, за да бъде популяризирана необходимостта от промяна в общоевропейската политика, свързана с рибарството и аквакултурите.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/green1.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Arctic Sunrise Varna“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/green1.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
От борда на кораб Arctic Sunrise екоактивистите на “Грийнпийс” ще проведат своята мисия, започнала в Румъния, през България до Великобритания. Природозащитниците искат незабавно преориентиране, целящо намаляване флота и големите риболовни кораби, както и насочване на потоците по риболовните програми към дребномащабното рибарство. Според “Грийнпийс” именно то създава в пъти по-голям брой работни места,в сравнение с офшорното, което освен това влияе изключително негативно на общите рибни запаси. На импровизиран ритуал запален фенер бе предаден от румънски към български риболовец, с което се цели затвърждаване правотата на исканията и съвместните усилия за тяхното постигане.
[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/green2.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Arctic Sunrise Varna“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/green2.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]
Емил Дуков – рибар от Шабла, който ще плава на борда на Arctic Sunrise, коментира, че проблемите на българските риболовци са комплексни, като до голяма степен са свързани с липсата на нормативна база. В отговор на въпрос на Maritime.bg екоактивистите от “Грийнпийс” заявиха, че не възнамеряват да правят демонстрации, например край платформа “Галата”, но все пак заявиха, че търсенето и последващият добив на нефт и газ влияят над рибните популации. Вчера се проведе и кръгла маса между “Грийнпийс” и ИА “Рибарство и аквакултури”. Неочаквано изпълнителният директор на ИАРА заяви, че ще бъде подготвена стратегия за дребномащабния риболов. Дали случайно или не, това решение той обяви при идването на кораба на “Грийнпийс” именно с такава мисия. Все пак Драгомир Господинов уточни, че идеята се е зародила още през миналата година, и вметна, че не може да носи отговорност за вижданията за развитие на риболова, което са имали предходните директори на агенцията. Днес и утре корабът Arctic Sunrise ще бъде отворен за посещения от граждани.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по