Рибарите в Гърция имат същите проблеми като българските

Рибарско пристанище, Лаврион, снимка: Maritime.bg
Рибарско пристанище, Лаврион, снимка: Maritime.bg

Зеленият кораб на “Грийнпийс” Arctic Sunrise акостира в порт Лаврион, Гърция, след като посети Варна.

На борда му е българският риболовец от МИРГ Шабла – Каварна – Балчик Емил Дуков, предаде репортер на Maritime.bg, който също се присъедини към групата.

Освен тях с кораба пътува и представителят на “Грийнпийс” за България Деница Петрова.

Екоактивистите популяризират дребномащабния риболов, който е единствен неоказващ негативно влияние над околната среда и популацията на риба.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГръцки риболовци коментираха пред Maritime.bg, че основните проблеми за тях са свързани както с големите риболовни траулери, така и със свръхпопулацията на делфини в Средиземно море. “Неизброими са делфините, не знаем защо популацията им се увеличи толкова много през последните години”, каза рибарят Теодорос (на снимката) от Лаврион.

По думите му сред проблемите на местната рибарска общност се нареждат и акцизите за горивата. “Големият проблем обаче са траулерите, които унищожават екосистемата, огромно е количеството риба, което се изхвърля и не се реализира на местния пазар”, коментира още той. Гръцките риболовци срещат трудности и с програмите на ЕС свързани с рибарството. “Ако преди 5 години бе по-лесно да се получат средства за закупуване на оборудване, то сега това е почти невъзможно, а на преден план са програмите за скрапиране и прекратяване на риболовната дейност”, заяви 37-годишният мъж.

Очаквайте в близките дни поредица от публикации за живота на борда на кораба на „Грийнпийс“

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент