Ротердам остава най-натовареното пристанище в Европа

port-of-rotterdam
Морските ни пристанища Варна и Бургас са извън традиционната класация на европейската статистика за 20-те най-оборотни порта в ЕС за превоз на стоки, товари и пътници през 2011 година, сочат данните на Евростат.

Като страна с излаз на морска граница, имаме и сравнително ниска оборотност на стоките и товарите през пристанищата на обявяваните за „Най-добър град за живеене в България“ – Варна /2007 г. и 2008 г./ и Бургас /2010 г., 2012 г. и 2013 г./ – едва 25 млн. тона товари са минали през пристанищата на двата града за 2011 година. За сравнение – теглото на стоките обработени напристанищата в градовете на ЕС е 3,7 млрд. тона, а превозените пътници с морски транспорт са 385 млн. души, пише БТА.

Държавите-членки на ЕС с най голямо общо тегло обработени товари в морските си пристанища са: Великобритания /520 млн. тона /, Италия /500 млн. тона/, Холандия /492 млн. тона/, Испания /398 млн. тона/, Франция /322 млн. тона/ и Германия /296 млн. тона/. В Италия е бил регистриран най-висок брой на качвания или слизания на пътници в морските пристанища – 82 млн.пътници. Следват: Гърция – 79 млн., Дания – 42 млн., Швеция – 30 млн., Германия – 29 млн., Великобритания – 28 млн. и Франция – 26 млн. пътници.

Топ 20 на най-големите пристанища в ЕС за обработка на стоки и товари се оглавява от Ротердам – 370 млн. тона, Антверпен – 169 млн. тона, Хамбург – 114 млн.тона, Марсилия – 85 млн. тона и др.

Най-натоварено пристанище по отношение броя на пътниците е Дувър, Великобритания – 13 млн. пътници. Следват две гръцки пристанища Перама и Саламинас – по 11 млн., Хелзинки /Финландия/ и Кале /Франция/ – по 10 млн., Стокхолм /Швеция/ и Пирея /Гърция/ – по 9 млн. броя пътници и др. Общото тегло на стоките и товарите в пристанищата на ЕС се е покачило с 2 пункта, а броят на превозените пътници е намалял с 4 на сто, отчитат данните на Евростат.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент