ДСБ с план за модернизация на Пристанище Варна

Пристанище ВарнаПристанищата Варна и Русе, както и жп връзката между двата града, могат да бъдат модернизирани до 2016. Тази възможност дава изготвеният на базата на експертиза проект на ДСБ. Основните точки в него презентира във Варна зам.-председателят на партията Радан Кънев и водач на листата в морската столица, предаде Дарик. От изнесената информация стана ясно, че очакванията са основна част от средствата да бъдат осигурени чрез финансиране по европейски програми или чрез привличане на мащабни инвеститори.

С реализирането на проекта ще бъдат осигурени 5000 работни места при строителни работи и 3500 трайни работни места след финализиране. Привличането на външни инвестиции би ограничило влиянието на местни групировки и интереси, смятат от ДСБ.

Модернизацията на пристанищата е необходима, защото такава във Варна не е правена от 60-те години, а в Русе-от 70-те, каза още Кънев. Все по-лоши стават показателите на двете пристанища. Четири пъти по-голям обем са обработените товари в Констанца през 2011 година в сравнение с двата български порта. Радан Кънев допълни, че от ДСБ продължават срещите си с граждани и екологични организации срещу заустването на тръбите по проекта „Южен поток“ на плажа „Паша дере“ край Варна.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).

Георги Гвоздейков остава в състава на правителството на ППДБ и ГЕРБ за транспортен министър

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ - СДС, обяви пред NOVA акад. Николай Денков. Телевизията съобщава, че