Екокатастрофа: Мъртва риба изплува в Ропотамо

01-martva-riba-ropotamo
Фото: Биволъ

Голямо количество мъртва риба изплува днес в Ропотамо, съобщи Биволъ. Снимките са направени от моста над Ропотамо и от кея за лодки тази сутрин. До момента нито МОСВ, нито Басейнова дирекция нито някоя друга институция е дошла на място да констатира екокатастрофата.

Още от 24 март е известно, че на територията на резервата са изкарани 5 бр. лодки на които се извършва основен ремонт на корпусите и техните двигатели. С тези действия се замърсява с отровни бои, примеси, масла и отпадъчни смеси резервата което е абсолютно забранено. След ремонта всички токсични отпадъци са измити с маркуч в реката.

Нарушен е Чл.15 ,17, 24 и 26 алинея 2 точка 2 от договора с РИОСВ за разходка с лодка и заповед №РД-379 от 29.03.2005г. на Министъра на Околната Среда и Водите. От Дирекция „Национална служба за защита на природата” в МОСВ потвърдиха, че не знаят нищо за ремонта, но обещаха да направят проверка.

„Резерват „Ропотамо“ е изключителна държавна собственост с най-строга категория на защита. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на неговата охрана, преминаване по маркирани пътеки, посещения и събиране на семена с научна и учебна цел, потушаване на пожари и провеждане на санитарни мероприятия в горите при увреждане от природни бедствия.“ – пише в сайта на МОСВ.

Лодките се стопанисват от фирмата „Венис Марина“ ЕООД на бившия висаджия Стоименов и сегашен ортак на наркотрафиканта Христофорос Аманатидис – Таки, пише Биволъ. През октомври 2012 г. те сключват два договор с РИОСВ за атракциона „Разходка с лодка“ по Ропотамо и за бар-грила на кея.

Договорът за бар-грила беше прекратен от МОСВ след като проверка миналата седмица констатира незаконно строителство. МОСВ наказа с последно предупреждение шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, който същия ден излезе в отпуск.

Договорът за лодките обаче не е прекратен. По данни на Биволъ ремонтът е започнал в началото на по-миналата седмица. С флексове и химически препарати е свалена напълно боята от единия катамаран, личи ясно от снимките. След като се разрази скандалът с незаконния строеж, корабчетата са вдигнати с кран, а токсичните отпадъци от ремонта са измити с маркуч директно в реката, показва проверка на Биволъ. Следите от свалената боя и ръжда обаче все още се виждат на кея.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент