25 години Научноизследователска миниподводница на БАН „РС-8-В“

НИК "Академик"
НИК „Академик“

Институтът по океанология разполага с единствената в Черно море изследователска миниподводница. Това каза пред „Фокус” директорът на Института по океанология към БАН, Варна, ст. н. с. II ст. д-р инж. Атанас Палазов.

Миниподводницата ще бъде представена на изложба „25 години Научноизследователска миниподводница на БАН „РС-8-В”. Тя ще бъде открита днес в БАН.

Изследователската миниподводница е от 25 години в Института по океанология и е в добро техническо състояние. На изложбата ще бъде представен малък макет, който показва миниподводницата и кораба-носител „Академик”.

Ще присъства командирът на подводницата. Той се е обучавал работи с нея и е присъствал на всяка една експедиция. Миниподводницата е в отлично техническо състояние и се поддържа съгласно регистровите изисквания, подменят се частите, които трябва. „Тя е нещо като самолет, има си ресурси, с времето се подменят някои части, правят се изпитания. Подводницата е в способно състояние. Можем да я използваме до 250 метра дълбочина”, каза инж. Атанас Палазов.

Миниподводницата има огромен илюминатор в предната си част с около 1 метър диаметър, който има сферична форма, изработен е от пластмаса акрил с дебелина около 7-8 сантиметра. Наблюдателите имат много добра видимост през него, като има и видеокамера, с която да се заснемат различните обекти и механична ръка.

С нейната помощ може да се взимат проби от дъното, от потънали обекти, също така може да взема ненарушени проби от грунда, което е изключително важно за изследванията. Екипажът се състои от трима души: командир, борд-инженер и наблюдател, като наблюдателят обикновено е учен.

Подводницата има около 8 часа работна автономност, а в авариен режим може да се намира под водата 48 часа, ако това е необходимо, в случай на някаква авария преминава в авариен режим, има и аварийно захранване, има аварийни запаси от кислород, абсорбатори за въглеродния двуокис. Това време е напълно достатъчно, за да могат да се предприемат действия за спасявания, ако се налага. С подводницата са открити много неща от стари немски мини от времето на Втора световна война до потънали кораби от 5 век преди новата ера.

„Ние работим в българските води, в изключително икономическата зона на България”, каза инж. Атанас Палазов. Миниповодницата през 1991 г. е участвала в международен проект в Куба. Тя е била посетена и от сегашния президент Раул Кастро.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС

Морякът Живко Иванов – кап. Спароу: Страхотно е да правиш най-голямата пиратска беля!

За образа на българския моряк може много да се пише и все няма да е достатъчно, защото той е необхватен като самото море. В него може да бъде открит дори причудлив щрих на „морски

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за