Стар морски капитан чака реакция от транспортния министър Кръстев

“Аз съм следващият, който ще се самозапали, ако няма реакция на министъра на транспорта Кристиан Кръстев”, каза пред Maritime.bg к.д.п. Любен Делчев. Капитанът повече от десетилетие търси справедливост.

Историята
През 2000 г. на танкера “Ропотамо” – под негово командване, е натоварен газьол от Бургас за митнически склад във Варна. Заради недоглеждане на чиновник от тогава държавното Параходство Български морски флот се получава забавяне от четири дни, два от които почивни, и горивото не бива отчетено във варненската митница. Нарушен е режимът “реекспорт”. Следва тежко за капитана съдебно решение, в което двамата – той и чиновникът в БМФ, биват осъдени да заплатят над 100 хил. лева на държавата. Така и става – половината от пенсията на капитана бива запорирана, като той плаща над 25 хил. лева. Зад капитана застават редица организации и ПБМФ, но въпреки абсурда той изплаща чуждия дълг. Вече платил несправедливо, старият капитан търси съдействие и иска държавата да му върне парите. Тя обаче категорично отказва. Експрезидентът Първанов опрощава сумата, която вече е платена, но категорично вметва, че тя не може да бъде върната. Бившият финансов министър Дянков пък хвърля морския вълк в трета глуха с абсурдното твърдение, че „искането му има морална стойност, но няма законова възможност“. Затворени остават и вратите на премиера, подал оставка, Бойко Борисов. Формалното състрадание изобщо не помага на капитана. Здравословното състояние на 82-годишния Делчев се влошава, съпругата му е с 97% инвалидност.

В последния си опит да получи внимание от страна на МТИТС капитанът е застрелян с поредния шаблонен отговор. Това става точно след смяната на вече бившия зам.-министър Камен Кичев.

Кажете ми след като десетки институции, включително и 40-то и 41-то НС застават зад мен защо въпросът не се решава?”, пита капитанът. Пред Maritime.bg Делчев дори заяви, че ако е бил престъпник, досега са щели да го помилват.

Още по-нагли пък са писанията на вече служебния министър Кръстев, който дори си прави труда да припомня, че историята на Параходство “БМФ” е над 100-годишна, но фирмата вече е в частни ръце и не може да бъде “посъветвана”. В същото време частната компания удобно си измива ръцете и отказва да съдейства на капитана.

К.д.п. Делчев се обръща и за съдействие към варненската структура на ГЕРБ – в лицето на Иван Портних, но очаквано и там няма никаква реакция.

Очаквам моят протест да намери място в главите на някои вождове. Очаквам отговори, но не шаблонни”, категоричен е капитанът, който ще търси правата си и в европейските институции.

Видео от поредицата на Maritime.bg Забравени герои
[hana-flv-player video=“http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v“ width=“540″ height=“330″ description=“Историята на К.д.п. Любен Делчев“ clickurl=“http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v“ clicktarget=“_blank“ player=“4″ autoplay=“false“ loop=“false“ /]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по