Стар морски капитан чака реакция от транспортния министър Кръстев

“Аз съм следващият, който ще се самозапали, ако няма реакция на министъра на транспорта Кристиан Кръстев”, каза пред Maritime.bg к.д.п. Любен Делчев. Капитанът повече от десетилетие търси справедливост.

Историята
През 2000 г. на танкера “Ропотамо” – под негово командване, е натоварен газьол от Бургас за митнически склад във Варна. Заради недоглеждане на чиновник от тогава държавното Параходство Български морски флот се получава забавяне от четири дни, два от които почивни, и горивото не бива отчетено във варненската митница. Нарушен е режимът “реекспорт”. Следва тежко за капитана съдебно решение, в което двамата – той и чиновникът в БМФ, биват осъдени да заплатят над 100 хил. лева на държавата. Така и става – половината от пенсията на капитана бива запорирана, като той плаща над 25 хил. лева. Зад капитана застават редица организации и ПБМФ, но въпреки абсурда той изплаща чуждия дълг. Вече платил несправедливо, старият капитан търси съдействие и иска държавата да му върне парите. Тя обаче категорично отказва. Експрезидентът Първанов опрощава сумата, която вече е платена, но категорично вметва, че тя не може да бъде върната. Бившият финансов министър Дянков пък хвърля морския вълк в трета глуха с абсурдното твърдение, че „искането му има морална стойност, но няма законова възможност“. Затворени остават и вратите на премиера, подал оставка, Бойко Борисов. Формалното състрадание изобщо не помага на капитана. Здравословното състояние на 82-годишния Делчев се влошава, съпругата му е с 97% инвалидност.

В последния си опит да получи внимание от страна на МТИТС капитанът е застрелян с поредния шаблонен отговор. Това става точно след смяната на вече бившия зам.-министър Камен Кичев.

Кажете ми след като десетки институции, включително и 40-то и 41-то НС застават зад мен защо въпросът не се решава?”, пита капитанът. Пред Maritime.bg Делчев дори заяви, че ако е бил престъпник, досега са щели да го помилват.

Още по-нагли пък са писанията на вече служебния министър Кръстев, който дори си прави труда да припомня, че историята на Параходство “БМФ” е над 100-годишна, но фирмата вече е в частни ръце и не може да бъде “посъветвана”. В същото време частната компания удобно си измива ръцете и отказва да съдейства на капитана.

К.д.п. Делчев се обръща и за съдействие към варненската структура на ГЕРБ – в лицето на Иван Портних, но очаквано и там няма никаква реакция.

Очаквам моят протест да намери място в главите на някои вождове. Очаквам отговори, но не шаблонни”, категоричен е капитанът, който ще търси правата си и в европейските институции.

Видео от поредицата на Maritime.bg Забравени герои
[hana-flv-player video=“http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v“ width=“540″ height=“330″ description=“Историята на К.д.п. Любен Делчев“ clickurl=“http://www.maritime.bg/video/zabraveni-geroi-2.m4v“ clicktarget=“_blank“ player=“4″ autoplay=“false“ loop=“false“ /]

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент