Корабите на BLACKSEAFOR пристигнаха във Варна (видео)

blackseaforНа Морска гара Варна застанаха корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море – BLACKSEAFOR. Шестте кораби ще отплават за изпълнение на своите задачи на 9 април, след сформиране на съединение.

Това е втората активация под командването на турските ВМС, в която ще вземат участие кораби от всички черноморски държави, като флагман на групата ще бъде турската корвета „ХЕЙБЕЛИАДА” /TCG HEYBELIADA/. От българска страна участие ще вземе корвета „РЕШИТЕЛНИ” /BGS RESHITELNI/ с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов, от ВМС на Румъния корвета „МАЧЕЛАРИУ” /ROS MACELLARIU/, от Грузия граничен катер „СУХУМИ” /GCG SOKHUMI/, от Руската федерация – десантен кораб „НОВОЧЕРКАСК” /RFS NOVOCHERKASK/, от ВМС на Украйна базов миночистач „ЧЕРКАСИ” /UPS CHERKASY/.

Освен екипажа на кораба, представители на българските ВМС участват в бреговия щаб – старши лейтенант Ивелин Иванов и в корабния щаб – старши лейтенант Йордан Цветков. Командир на BLACKSEAFOR е капитан І ранг А. Хакан Гюнеш /А. Hakan GUNEU/ от ВМС на Република Турция.

На море ще бъдат отработени епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца – Р. Румъния и Севастопол – Р. Украйна. Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 23 април 2013 година.

На 6 и 7 април 2013 година от 14.00 до 17.00 ч. корабите от BLACKSEAFOR ще бъдат отворени за посещения от граждани и гости на гр.Варна.

[hana-flv-player
video=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
width=“540″
height=“304″
description=“Корабите на BLACKSEAFOR във Варна“
clickurl=“http://www.maritime.bg/video/blackseafor-varna.mp4″
clicktarget=“_blank“
player=“4″
autoplay=“false“
loop=“false“
autorewind=“false“
/]

Начална снимка: Р. Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за