Строителството на Морска гара Бургас върви по график

morska-gara-burgasСтроителството на Морската гара на пристанище Бургас върви според предварително заложените срокове в проекта.

Кметът на града Димитър Николов, бившият председател на Комисията по транспорт и съобщения в 41-о НС Иван Вълков и изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов огледаха терена до старата кейова стена, където се изгражда новият пътнически терминал.

До края на лятото гарата ще бъде завършена и през октомври ще посрещне 6 луксозни лайнера. Те са на 3 от най- известните круизни компании: Royal Caribian, Princess Cruises, P&O Cruises,обясниха от ръководството на порта.

Максималните параметри на най-големия кораб м/к Celebrity Constellation са – дължина 294 м, газене 8м, 2000 пасажера на борда и 1500 екипаж. Сградата на Морска гара, със заведението за хранене ще бъде разположена по протежението на кея на 18 метра от морето. Състои се от модули 1, 2 и 3. В първия модул ще има зала „Заминаващи“ с директен вход от вън.

Заминаващите ще преминават през метал-детектор, проверка, митница и паспортна проверка, след което ще се качват на второто ниво с асансьори, достъпни и за хора с увреждания, за да преминат към акостиралия кораб.

Във вторият модул ще има заведение за хранене на два етажа и междинно ниво, което е функционално отделено от Морската гара и няма да се ползва от пътниците.

В модул 3 пристигащите ще слизат от акостиралия кораб на второ ниво, откъдето ще бъдат привеждани към партерното ниво за митническа и паспортна проверка.

Осигурени са 24 паркоместа за леки автомобили на север от сградата в Зона „Морска гара“ и 41 паркоместа за леки автомобили на юг от сградата на Морска гара, които ще се ползват от граждани.Предвидени са и 12 паркоместа за изчакващи автобуси в зоната и нов обществен паркинг.

Възложител на проекта „Морска гара“ Бургас е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на