ВМФ на САЩ свали безпилотен самолет с лазер (видео)

US-Navy-LaserАмериканските военноморски сили успешно са използвали лазерно оръдие, за да свалят безпилотни самолети и ще започнат да разполагат оръжието по своите кораби, защото това е бъдещето на военните действия.

„Бъдещето пристигна“, коментира Питър Морисън от специалната програма за лазерни устройства на ВМФ.

За медиите бе разпространен видеозапис от експеримент от 30 юли 2012 г. с лазер, монтиран на борда на кораба USS Dewey.

Засега с Лазерната оръжейна система (Laws) е стреляно по безпилотни самолети на полигони, но разработилите я вече твърдят, че тя ще промени начина на водене на сражения. Оръдието работи с електрозахранване и според ВМФ на САЩ един „изстрел“ струва само 1 долар.

„Сравнете това със стотиците хиляди долари разходи за изстрелване на ракета и ще оцените възможностите му“, коментира вицеадмирал Матю Клъндър, началник на изследванията във флота, предаде Дневник.

Прототипът, за който се твърди, че струва малко над 30 млн. долара, ще бъде монтиран на USS Ponce след октомври тази година. Този кораб се използва като плаваща база в Близкия изток.

Според Клъндър очакванията на военните са един ден с лазерен лъч да могат да бъдат сваляни атакуващи ракети на противника.

Доклад на американския Конгрес от 14 март обаче твърди, че технологията има и недостатъци, основният от които е неспособността им да работят прецизно при лошо време. При дъжд или мъгла те може изобщо да не вършат работа, допълват авторите.

[youtube width=“500″ height=“300″]OmoldX1wKYQ[/youtube]

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент