Черноморският меморандум възприема модела на Парижкия

chernomorski-memorandumВъв Варна завърши 14-тото редовно заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море.

Представители на морските администрации на Румъния, Украйна, Руската Федерация, Грузия, Турция и България (всички държави-членки на Меморандума) участваха активно в 14-тото редовно заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море, което се проведе от 9 до 11 април 2013 г. във Варна.

На срещата присъстваха и секретарят на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол – г-н Ричард Шифърли, наблюдатели от морската администрация на Азербайджан и представители на Меморандума за държавен пристанищен контрол в Западна и Централна Африка.

Няколко са взетите от форума решения: да се ревизира и допълни текста на Меморандума във връзка с влизането в сила на Морската трудова конвенция – MLC 2006 и във връзка с предложения и одобрен за влизане в сила нов инспекционен режим.

Беше определено България, Румъния и Секретариата на Меморандума да работят по подготвянето на промени в текста на меморандума.

Трябва да бъдат ревизирани и форми А и В от рапорта за проверка по ДПК, като се следват изискванията на Парижкия меморандум.

През 2013 г., съвместно с Парижкия и Токийския меморандуми ще се проведе Концентрирана инспекционна кампания. Ще продължи утвърдилата се и работеща практика за обмяна на опит от инспекторите на страните – членки на меморандума.

Страните от района на Черно море и Каспийско море са провели Първа работна среща в Батуми. Предвижда се Втората среща за уеднаквяване на позициите да е в България – през втората половина на 2013 г.

Следващата 15-та среща на Комитета на Черноморския меморандум ще се проведе през 2014 г ( вероятно през м.април ) в Румъния – домакинството е на ротационен принцип.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент