Свилен Крайчев: Не е ясно къде ще бъде построено новото варненско пристанище

Свилен Крайчев / Снимка: Валентин Димитров

Все още не е ясно къде ще бъде построено новото варненско пристанище. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Свилен Крайчев, цитиран от Фокус.

Според него районът на „Максуда“, който беше спряган за построяването на ново пристанище е неудачен защото не решава проблема с превоза на контейнери и приемането на голямотонажни и дълбокогазещи кораби.

„Ако това се случи, новото пристанище отново ще остане в чертите на Варна и тези големи стопански дейности отново ще са в града, а контейнерооборота в близките години се очаква да нарасне значително“, посочи Крайчев. Той каза, че в случая наистина има недоволни, но това са тези икономически субекти, чиито фирми са останали без поръчки.

„Основното контейнерно пристанище в момента е пето място на Варна-Изток и Варна-Запад. Идеята е да се изгради дълбоководно място на Острова, което да бъде спомагателно за кораби, които не могат да достигнат до Варна-Запад.

„Тук също липсва единно мнение между браншовите организации, хората които са ангажирани с морския бизнес и Община Варна, което означава, че от тази ситуация ще спечели единствено пристанище Бургас. Това не е лошо за българската икономика, от тази ситуация ще загуби единствено Варна“, подчерта Свилен Крайчев.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент