Свилен Крайчев: Не е ясно къде ще бъде построено новото варненско пристанище

Свилен Крайчев / Снимка: Валентин Димитров

Все още не е ясно къде ще бъде построено новото варненско пристанище. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Свилен Крайчев, цитиран от Фокус.

Според него районът на “Максуда”, който беше спряган за построяването на ново пристанище е неудачен защото не решава проблема с превоза на контейнери и приемането на голямотонажни и дълбокогазещи кораби.

“Ако това се случи, новото пристанище отново ще остане в чертите на Варна и тези големи стопански дейности отново ще са в града, а контейнерооборота в близките години се очаква да нарасне значително”, посочи Крайчев. Той каза, че в случая наистина има недоволни, но това са тези икономически субекти, чиито фирми са останали без поръчки.

“Основното контейнерно пристанище в момента е пето място на Варна-Изток и Варна-Запад. Идеята е да се изгради дълбоководно място на Острова, което да бъде спомагателно за кораби, които не могат да достигнат до Варна-Запад.

“Тук също липсва единно мнение между браншовите организации, хората които са ангажирани с морския бизнес и Община Варна, което означава, че от тази ситуация ще спечели единствено пристанище Бургас. Това не е лошо за българската икономика, от тази ситуация ще загуби единствено Варна”, подчерта Свилен Крайчев.

maritime.port.bg – Морска политика

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент