Войната на самолетоносачите: Ново ниво или край на играта?

samoletonosach-sasht
В средите на американските военни експерти възникнаха съмнения в стратегическата ефективност на групировките от самолетоносачи.
Но по-добро неядрено средство за придвижване на военна сила още не е измислено, смятат руските анализатори.

Най-мощният в света – Военноморският флот на САЩ в момента притежава 11 свръхтежки атомни самолетоносача. През 2010 година някои от американските военни стратези и анализатори си задаваха въпроса за целесъобразността на издръжката на такъв брой самолетоносачи.

Парите, използвани за построяването и експлоатацията им, са хвърлени на вятъра, казваше тогавашният ръководител на Пентагона Робърт Гейтс.

Руските подводници от проекта „670” са наричани „убийци на самолетоносачи”, защото могат да оправдаят името си. Освен тях, руските противокорабни ракети „Оникс” и китайските „Дунфен” заплашват американските самолетоносачи.

Неотдавна изследователският център New American Security публикува доклад на експерт Хенри Хендрикс, който обосновава бързото остаряване на стратегията, основана на повсеместното използване на самолетоносачи.

Руските анализатори не споделят опасенията на американския си колега.

Военният експерт Александър Голц в интервю за „Гласът на Русия” отбеляза: “Самолетоносачът е очевидно средство за придвижване на сила. Когато се провеждаше операцията в Афганистан, американците нямаха възможност да използват наземни бази, и практически цялата авиационна част от операцията се падна на палубната авиация. Те изиграха и ключова роля в Ирак, в Югославия, тоест във всички съвременни военни конфликти самолетоносачите играеха критично важна роля.

Съмненията в стратегическата ценност на самолетоносачите са предизвикани от няколко причини, смята главният редактор на списание „Экспорт вооружений” Андрей Фролов. Това е нещо много скъпо, и в Пентагона са води вътрешна борба за финансирането на различните видове въоръжени сили.

В края на краищата, предположи Андрей Фролов в интервю за „Гласът на Русия”, много задачи, които днес се решават със самолетоносачите, в бъдеще се планира да бъдат решавани с по-евтините крилати ракети и безпилотни самолети.

Но Фролов е съгласен с това, че американците никога няма да се откажат от самолетоносачите: “Струва ми се, че флотът до последно ще се бори за 11-те самолетоносача. Ако има съкращение, то надали то ще бъде радикално. Може би, с един кораб, защото иначе САЩ няма да са способни да поддържат нужната мощ в акваториите, които те смятат за критични. В същото време, всяка морска държава си има своите съображения относно самолетоносачите. Не толкова отдавна ВМФ на Русия обяви, че в близко бъдеще ядрото на руския флот ще бъде съставено от атомни подводници и самолетоносачи от принципно ново поколение”.

Maritime.bg – ВМС / Свят

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент