Министерски съвет даде ход за преместването на Пристанище Варна

DSC_9286
Премиерът Марин Райков промени дневния ред на днешното заседание на Министерски съвет заради пристанище Варна. Като първа точка правителството прие промяната на предназначението на територията в район „Пясъка“ и преминаването й към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

 

Преди известно време с министър Кристиан Кръстев посетихме Варна и поехме ангажимент към гражданите на Варна, че ще осигурим достъп на обществеността до пристанището, до тази зона, в която има проект по-нататък да се създадат условия за рекреация на гражданите на Варна„, каза преди началото на заседанието на Министерски съвет служебният премиер Марин Райков.

Това е един много стар въпрос, който е срещал много пъти съпротива. Той е свързан с изграждане в бъдеще на дълбоководен терминал на острова, т.е. на мястото, където се намира старшинското училище. След много усилия, смятам, че ние можем да направим първата крачка, защото правим това, което обещаваме„, каза Райков, цитиран от „Фокус“.

Първа точка от дневния ред беше проект на решение на Министерски съвет за подготовка на процедура за предоставяне на имот публична държавна собственост от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

„Във връзка с постъпилото искане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за предоставяне на държавен имот с цел изграждане на пристанище от ДП „Пристанищна инфраструктура Варна“, предлагам Министерски съвет да предприеме следните подготвителни мероприятия: експертна група под ръководството на министъра на отбраната да подготви предложения за предислокация на военното формирование, разположено понастоящем в район „Пясъка“, както и оценка на стойността на подготовката и оборудването на нов район за по-нататъшното изпълнение на функционалните задължения на военното формирование“, каза Райков.

Министърът на отбраната може да привлича при необходимост експерти от други ведомства за участие в работата на експертната работна група. Конкретните стъпки по смяната на статута на военния имот, обявяването му за войскови район с паднала необходимост и за предоставянето му за управление на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и за други изисквания на закона действия в тази връзка, са конкретно изложени в искането на министъра на отбраната. След приключване на мероприятията министърът на отбраната трябва да подготви и внесе в Министерски съвет проект на решение на смяна на статута пристанището.

В срок до 22 април експертната група трябва да приготви предложения за предислокация на военно формирование, разположено понастоящем в район „Пясъка“, и оценка на стойността на подготовката на нов район за по-нататъшните функционални задължения на военното формирование.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент