Сблъсък между еколози и риболовци за улова на рапани

Screen shot 2013-04-23 at 4.02.23 PMПочти до червено достигнаха страстите в залата на ИАМА, където днес се проведе среща между риболовните браншови организации, риболовци, еколози и ръководството на ИА “Рибарство и аквакултури”.

Целта на срещата бе да се обсъдят възможностите за улов на рапани, зоните за този тип риболов и начините за контрол от страна на агенцията. Оказва се, че страната ни не е осъществявала оценка на запасите на рапана от 2005-а година.

Представителят на Института по рибни ресурси проф. Стойко Стойков обясни, че такова проучване ще бъде извършено идния месец, а резултатите от него ще бъдат готови след още два месеца. Чрез тралиране от кораб “Проф. Ал. Вълканов” ще бъдат обследвани няколко района, които са били обект на предходното проучване.

На база резултатите ще бъде направен анализ на данните още от 1997г., обясни професорът. В крайбрежната зона до 5 nm ще бъде забранено тралирането за рапани. Целта е да се осигури размножаването на всички прилежащи видове. Спор между участниците настъпи когато учените изнесоха данни за състоянието на запасите от рапан при последното проучване. Оказва се, че през последните години хищният морски охлюв, на първо място в морския ни експортен лист, е намалил размера си.

Участниците не стигнаха до единно мнение по въпроса дали популацията на мидите е свързана с това или намалените запаси от черни миди са факт заради рапана.

“При траленето на рапани измират 20 вида други дънни морски обитатели”, обаче отсече проф. Стойков. Той бе подкрепен от еколози – както от Варна, така и от Бургас.

Към техните тези бизнесът пък се отнесе с насмешка.

ИАРА заяви, че ще осъществява пълен контрол над корабите, които ще тралират – само с бим тралове. На същите ще бъдат инсталирани системи за проследяване, обяви шефът на ИАРА Драгомир Господинов.

В крайна сметка обаче стана ясно, че зоните, в които ще бъде забранено траленето може би ще са по-малки от 3 nm навътре в морето, което напълно удовлетворява риболовците. В тези акватории няма да бъде забранено изваждането на хищния охлюв от водолази. “Ние искаме вие да имате работа”, заявиха еколози от Бургас сочейки риболовците, които пък отвърнаха, че в този сектор са заети поне 2000 души.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Венцислав Иванов: Утре започва разтоварване на останалия товар, за вторник планираме втори опит за снемане на кораб…

Голяма част от товара на VERA SU е разтоварена. Това заяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА "Морска администрация". По думите му в хамбара на заседналия на

Кап. Иванов: Програма минимум – да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум – да…

Програма минимум - да разтоварим товара, за да избегнем екокатастрофата, план максимум - да изтеглим кораба. Това заяви пред медии кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент