Сблъсък между еколози и риболовци за улова на рапани

Screen shot 2013-04-23 at 4.02.23 PMПочти до червено достигнаха страстите в залата на ИАМА, където днес се проведе среща между риболовните браншови организации, риболовци, еколози и ръководството на ИА “Рибарство и аквакултури”.

Целта на срещата бе да се обсъдят възможностите за улов на рапани, зоните за този тип риболов и начините за контрол от страна на агенцията. Оказва се, че страната ни не е осъществявала оценка на запасите на рапана от 2005-а година.

Представителят на Института по рибни ресурси проф. Стойко Стойков обясни, че такова проучване ще бъде извършено идния месец, а резултатите от него ще бъдат готови след още два месеца. Чрез тралиране от кораб “Проф. Ал. Вълканов” ще бъдат обследвани няколко района, които са били обект на предходното проучване.

На база резултатите ще бъде направен анализ на данните още от 1997г., обясни професорът. В крайбрежната зона до 5 nm ще бъде забранено тралирането за рапани. Целта е да се осигури размножаването на всички прилежащи видове. Спор между участниците настъпи когато учените изнесоха данни за състоянието на запасите от рапан при последното проучване. Оказва се, че през последните години хищният морски охлюв, на първо място в морския ни експортен лист, е намалил размера си.

Участниците не стигнаха до единно мнение по въпроса дали популацията на мидите е свързана с това или намалените запаси от черни миди са факт заради рапана.

“При траленето на рапани измират 20 вида други дънни морски обитатели”, обаче отсече проф. Стойков. Той бе подкрепен от еколози – както от Варна, така и от Бургас.

Към техните тези бизнесът пък се отнесе с насмешка.

ИАРА заяви, че ще осъществява пълен контрол над корабите, които ще тралират – само с бим тралове. На същите ще бъдат инсталирани системи за проследяване, обяви шефът на ИАРА Драгомир Господинов.

В крайна сметка обаче стана ясно, че зоните, в които ще бъде забранено траленето може би ще са по-малки от 3 nm навътре в морето, което напълно удовлетворява риболовците. В тези акватории няма да бъде забранено изваждането на хищния охлюв от водолази. “Ние искаме вие да имате работа”, заявиха еколози от Бургас сочейки риболовците, които пък отвърнаха, че в този сектор са заети поне 2000 души.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Румен Николов: Неадекватно състояние на вахтените е вероятна причина за засядането край Яйлата

Неадекватно състояние на вахтените е вероятната причина за засядането край Яйлата. Това заяви на брифинг във Варна главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент