Плаващо газохранилище строят в Черно море

fsru
Американската компания Excelerate Energy ще инсталира плаващо хранилище за втечнен природен газ в Черно море
. Съоръжението ще се намира във водите край Одеса, Украйна.

Това е следствие от споразумение, подписано между американската компания и украинската LNG Terminal National Project, съобщават от държавната агенция за инвестиции.

FSRU* комплексът се очаква да влезе в експлоатация през 2014 година. Той трябва да има капацитет от 5 млрд. куб. метра. Проектът е изключително значим за Украйна, уточняват от агенцията, тъй като ще осигури решение за нуждите на страната, което може да влезе в експлоатация доста по-бързо, в сравнение с наземните.

“Excelerate Energy е една от малкото компании в света, която притежава технологията за регазификация на море, което значи, че ние значително ще оптимизираме нашия терминал”, заяви Владислав Каскиев, ръководител на агенцията за инвестиции и проекти.

Плаващата платформа ще стане първи етап по проекта за строителство на LNG терминал в Одеса. Към момента украинските експерти са оценили, че общата инвестиция за инсталиране на съоръжението ще надвиши 230 млн. евро.

“Докато  годишно през плаващата платформа ще се обработват 5 млрд. куб. метра, то през терминала, който възнамеряваме да построим трябва да преминават 10 млрд..”, допълни още Каскиев. По думите му изграждането на наземния терминал ще отнеме поне 4 години, като е планирано той да започне работа през 2018г.

Целта за изграждането на такъв терминал е да се осигури енергийната независимост на страната. Очакваната обща инвестиция пък надхвърля 1 млрд. щ. долара. Цената на газа ще бъде намалена от 15 до 20% след реализиране на целия проект, според информация на официалната страница на агенцията за инвестиции.

*floating storage and regasification unit

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота