Временно спря проектът за строителство на рибарско пристанище в Сарафово

8-sarafovo-pristani6te3
Проектът за избор на изпълнител за изграждане на рибарско пристанище в Сарафово, Бургас е временно прекратен.
В законовия срок за подаване на тръжна документация и задаване на въпроси, са постъпили редица питания от фирми по провеждане на процедурата. Те са свързани най-вече с хидротехническата част на проекта.

„Община Бургас прецени, че има време и възможност за съставяне на по-ясна процедура. С цел да няма бъдещи обжалвания, които биха довели да забавяне на проекта, което от своя страна би довело до финансови последици, Общината реши да прекрати временно продедурата. Тя ще бъде преработена и ще бъде пусната отново в средата на май“, заявиха от пресцентъра на Община Бургас, цитирани от БургасНюз. Общината е категорична, че проектът не е застрашен, средствата за него са осигурени и няма да бъдат изгубени.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 9 942 784 лв. без ДДС. С тях ще бъдат финансирани дейности по реконструкция и изграждане на брегова кейова стена, молове за осигуряване на защитено вътрешно пространство за приставане на рибарски лодки, многофункционална сграда с пазар за първа продажба на рибни продукти, площадкови мрежи и съоръжения, ограда, паркинг, зона за бункероване, хелинг, доставка и монтаж на оборудване, помпена станция за битови води.

Проектант е консорциум „Урбанико“ с ръководители арх. Александър Симеонов и арх. Борислав Богданов. Средствата за реализиране на проекта са осигурени по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство“ (2007 – 2013 г.), приоритетна ос 3, мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки“, финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и община Бургас.

Реконструкцията и модернизацията на рибарско пристанище Сарафово е първият одобрен български проект по тази мярка. Договорът за одобреното финансиране в размер на 10 млн. лв. бе подписан на 8 януари т.г. между кмета на Бургас Димитър Николов и д-р Драгомир Господинов, директор на Изпълнителната агенция по „Рибарство и аквакултури“.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент