Временно спря проектът за строителство на рибарско пристанище в Сарафово

8-sarafovo-pristani6te3
Проектът за избор на изпълнител за изграждане на рибарско пристанище в Сарафово, Бургас е временно прекратен.
В законовия срок за подаване на тръжна документация и задаване на въпроси, са постъпили редица питания от фирми по провеждане на процедурата. Те са свързани най-вече с хидротехническата част на проекта.

“Община Бургас прецени, че има време и възможност за съставяне на по-ясна процедура. С цел да няма бъдещи обжалвания, които биха довели да забавяне на проекта, което от своя страна би довело до финансови последици, Общината реши да прекрати временно продедурата. Тя ще бъде преработена и ще бъде пусната отново в средата на май”, заявиха от пресцентъра на Община Бургас, цитирани от БургасНюз. Общината е категорична, че проектът не е застрашен, средствата за него са осигурени и няма да бъдат изгубени.

Общата прогнозна стойност на поръчката е 9 942 784 лв. без ДДС. С тях ще бъдат финансирани дейности по реконструкция и изграждане на брегова кейова стена, молове за осигуряване на защитено вътрешно пространство за приставане на рибарски лодки, многофункционална сграда с пазар за първа продажба на рибни продукти, площадкови мрежи и съоръжения, ограда, паркинг, зона за бункероване, хелинг, доставка и монтаж на оборудване, помпена станция за битови води.

Проектант е консорциум “Урбанико” с ръководители арх. Александър Симеонов и арх. Борислав Богданов. Средствата за реализиране на проекта са осигурени по оперативната програма за развитие на сектор “Рибарство” (2007 – 2013 г.), приоритетна ос 3, мярка 3.3 “Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки”, финансирана от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и община Бургас.

Реконструкцията и модернизацията на рибарско пристанище Сарафово е първият одобрен български проект по тази мярка. Договорът за одобреното финансиране в размер на 10 млн. лв. бе подписан на 8 януари т.г. между кмета на Бургас Димитър Николов и д-р Драгомир Господинов, директор на Изпълнителната агенция по “Рибарство и аквакултури”.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент