Орешарски: Морската индустрия ще бъде основен приоритет

Възстановяват гаранционния фонд за корабостроенето
Морската и речната индустрии ще бъдат основен приоритет за държавата. Това заяви на среща с морския бизнес номинираният за премиер на страната от Коалиция за България финансист Пламен Орешарски.

При изключително голям интерес протече срещата, която се проведе в препълнената зала на Дома на моряка в морската столица. Присъстваха представители на всички видове бизнеси,  формиращи морската индустрия на страната.

Орешарски представи своите виждания за развитие на икономиката ни, която по думите му през последните няколко години е управлявана неадекватно. Той представи и мерките, които счита за най-удачни за изход от кризата.

“За Коалиция за България това е най-важната среща за развитие на бизнеса и града ни”, заяви на свои ред градският лидер на червените и кандидат-депутат Борислав Гуцанов. По думите му е от изключително важно значение морският бизнес да бъде възобновен.

“Държавата трябва да гарантира отпускането на кредити за корабостроенето”, категоричен пък бе Орешарски. В тази връзка той заяви, че като основа за това БСП е възприела морската индустрия като приоритетна. За бъдещото й развитие, водещо до създаване на повече работни места, ще бъде възстановен гаранционния фонд за корабостроенето.

“Проектът за пристанището ще бъде първият проект, който ще стартираме”, заяви още Борислав Гуцанов. По думите му само чрез изграждане на нови мощности портът може да се развива и да привлича нови товари.

Засегнати бяха и проблемите на морското образование, както и прекалената централизация на администрациите контролиращи морския сектор. Обсъден бе и казусът с капитан Светлозар Собаджиев, който повече от две години лежи в панамски затвор.

“Всичко, което бе спряно ще бъде рестартирано. Вярвам, че нещата ще потръгнат”, категоричен бе Гуцанов.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по