Възобновиха делото за потъването на кораб „Хера“

9-години-от-гибелта-на-кораб-хераБългарската прокуратура е възобновила делото за потъването на кораба „Хера“ преди девет години край Босфора, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция.

Турция се е съгласила да допусне финансирана от България операция на мястото на потъването на плавателния съд. „Хера“ лежи на 74 метра под водата. В операцията ще участват турски водолазни екипи, поясни той.

Плаващия под камбоджански флаг „Хера“ потъна на 13 февруари 2004 г. на 7 nm северно от Босфора в турски териториални води. На борда на кораба имаше въглища от Украйна за Турция. Не оцеля никой от всичките 19 членове на екипажа, сред които 17 българи. Бяха намерени телата само на петима моряци.

Служебният премиер Марин Райков разказа, че при посещение във Варна е обещал на баща, загубил сина си в трагедията, да направи всичко възможно да бъдат дадени отговори на възникващите около инцидента въпроси, предаде Медиапул.

“Това дело през 2010 г. е било прекратено. Благодаря на г-н Цацаров за готовността му да възобнови това разследване. Това е важно послание към българската нация. България търси отговор на всеки подобен случай. Когато се случи подобно нещастие, всеки български гражданин зад граница и семейството му имат право на отговор”, каза още Марин Райков.

“Последният контакт с турските власти е през 2010 г. Тогава на среща те заявяват, че няма да допуснат кораб на българските военноморски сили да направят оглед на потъването, както и, турска техника да извърши този оглед. Действаме в пълна координация с Министерство на външните работи”, каза още главният прокурор.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални