БРП взе на концесия терминал Никопол

feribot-vidinПравителството определи „Параходство Българско речно плаване“ АД, гр. Русе, за концесионер на пристанищен терминал Никопол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

От там уточниха, че офертата на дружеството, предложението и обвързващото предложение към нея отговарят на изискванията на Закона за концесиите, Правилника за прилагането му, както и на посочените в документацията за участие критерии.

С предоставянето на концесия на терминала ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкция и модернизация на пристанищната инфраструктура и ще се повиши качеството на предоставяните услуги, като едновременно с това ще се осигурят приходи за държавата от концесионни плащания.

В офертата си, участникът предлага фиксирана част на годишното концесионно плащане в размер на 3000 лева (без ДДС) и променлива част в размер на 3 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности. Инвестициите, които ще бъдат направени от „Параходство Българско речно плаване“ АД за управление, поддържане, частична реконструкция, частична рехабилитация или ремонт, са за 57 600 лв., което надхвърля с 32 600 лв. определения минимален праг.

Речният превозвач, който е част от групата „Химимпорт“ оперира линията Никопол – Турну Мъгуреле в комбинация с румънска общинска фирма, като всяка от двете компании участва с по един кораб. От БРП смятат, че концесионирането на терминала ще облекчи организационно работата им. От там обясниха, че на повечето фериботни терминали се работи на принципа операторът на линията и този на терминала да е един и същ.

Това е вторият фериботен терминал за групата на Дунав, както и втората спечелена концесия от началото на 2013 г.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент