БСП се изправи срещу шефа на ИАРА Драгомир Господинов

bspБСП настоява министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков да вземе незабавно отношение относно действията на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов. Той в  качеството си на висш държавен служител, назначен лично от Мирослав Найденов, оказва натиск върху рибарите и техните местни инициативни рибарски групи по морето да подкрепят кандидата на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. Това обяви на извънредна пресконференция организационният секретар на БСП и областен председател на левицата  във Варна Красимир Янков. Той допълни, че на 19, 22 и 23 април 2013 г., в качеството си на официално командирован от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури  (ИАРА),  Драгомир Господинов  е обикалял Варна и региона и е  провеждал срещи, на които агитирал в полза на партия ГЕРБ. Искането към рибарите, собствениците на предприятия в бранша, техните работници и местни рибарски общности било да  осигурят поне 25000-30000 гласа в подкрепа на кандидата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. В замяна са им обещани допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушения или преференции, и гарантиран успех при кандидатстване по проекти на оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 год. Красимир Янков посочи, че съгласно чл.4, ал.2 от Закона за държавния служител в качеството си на такъв при изпълнение на своята служба Господинов трябва да бъде политически неутрален.

„БСП настоява да получи отговор на въпроса защо и по време на мандата на служебното правителство и лично на министъра на земеделието и храните проф.Иван Станков се злоупотребява с европейските средства и се правят опити да се използват в предизборната кампания на ГЕРБ – партия която се провали тотално в управлението и бе изгонена от гражданите на България”, бе категоричен  Красимир Янков. Той пита и докога най-дискредитираните и близки хора на Мирослав Найденов ще заемат ключови позиции в земеделския сектор.

„Настояваме Сметната палата и АДФИ да започнат незабавно проверки в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), относно сигналите още от 2012 г. на ГДБОП и инспектората на Министерство на земеделието за  умишленото разделяне на обществени поръчки по ос № 5 Техническа помощ – финансирани със средства от Европейския съюз. Искаме прокуратурата, ОСЕС и АФКОС да стартират незабавна проверка относно десетките оплаквания от бенефициенти на оперативна програма „Рибарство”, затова че за  вече одобрени и финализирани проекти са получени уведомления за анекси и се правят опити без каквото и да било законово основание да се искат и връщат средства от безвъзмездната финансова помощ. Бенефициентите са били принуждавани да правят това   при лични срещи с Драгомир Господинов – изпълнителен директор на ИАРА и Ирена Пенчева-зам.изпълнителен директор на ИАРА”, заяви Красимир Янков. Той настоя министъра  на земеделието и храните да отстрани незабавно Господинов и Пенчева заради посочените закононарушения.

Организационният секретар на БСП Красимир Янков допълни, че двамата са в явен конфликт на интереси, защото  живеят на семейни начала и управляват „семейно” една от оперативните програми – за сектор „Рибарство”. В заключение Красимир Янков отбеляза, че Драгомир Господинов е поредната „калинка” на ГЕРБ, защото не отговаря на изискванията за поста, който заема – няма необходимата квалификация и стаж. Янков отбеляза, че има няколко писма от Европейската комисия, в които ясно е изразена позицията относно качествата, уменията и компетенциите, които трябва да притежава директорът на ИАРА като ръководител на Управляващия орган на ОП „Рибарство”, а настоящият  не отговаря на нито едно от тях и е назначен без конкурс.

Dragomir-GospodinovКазаното днес от г-н Янков са груби лични нападки без никаква доказателствена стойност. Това каза в свое изявление директорът на ИАРА.

Смятам, че е некоректно в публичното пространство да се хвърлят непотвърдени факти и данни.

Искам да подчертая, че дейността на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури по никакъв начин не е свързана с политическа агитация.

Първото не вярно твърдение и внушение, което прави г-н Янков, че в периода 19-24 април съм обикалял Варна и региона и съм агитирал в полза на ГЕРБ. На първата посочена дата от г-н Янков, аз бях на организирана от министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков работна среща на ръководни кадри в Министерство на земеделието и храните и подчинените структури в Старосел. На 23 април бях във Варна на организирана среща с представители на Института по рибни ресурси – Врана, браншови организации и рибари във връзка с рапаноулова на която присъстваха национални и регионални медии и която в последствие беше отразена в медиите. На 24 април присъствах на официалното откриване в Златни пясъци на втората среща на Работната група за Черно море на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море към Организацията по прехрана и земеделие на ООН /ФАО/.

Смятам, че към самите рибари е обидно твърдението за агитацията им.

В отговор на твърдението, че към рибарите са отправяни обещания за допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушение или преференции, категорично искам да заявя, че това твърдение е абсурдно. Квотата за калкан се определя по специално определена методология, както и от компютър, така, че не може да бъде манипулирана. Още повече в изготвянето на методологията участват и представители на рибарския бранш. Покровителство в сектора няма и като пример мога да дам, че през миналата година саконфискувани близо 4 тона незаконно уловен калкан, докато в предишните четири години количеството хванат незаконен калкан е било средно около 100 кг. Контролът срещу бракониерски набези и нарушения на рибарите през последната година и половина е завишен стотици пъти.

Не съм съгласен и с твърдението, че нямам управленски опит. Завършил съм Тракийският университет в Стара Загора, специалност – Ветеринарна медицина. След това съм завършил и Публична администрация във Великотърновския университет. Работил съм като ветеринарен лекар в животновъдна фирма в чужбина. Работил съм и в НВМС, като работата ми е била свързана с контрол върху храните в ДВСК. Предпоследната ми месторабота е била в ДФ “Земеделие”, като зам.-изпълнителен директор и ресорен за техническия инспекторат. от 19 декември 2011 г. съм изпълнителен директор на ИАРА

Относно Оперативна програма “Рибарство” трябва да подчертая, че към днешна дата по програмата са договорени 83% от средствата за рибарство, а са разплатени 33 %. За сравнение мога да посоча, че за предишните четири година са били договорени 17%, а разплатените средства са били едва 6 на сто. Проектите, които се одобряват по ОП “Рибарство” следват всеизвестния принцип, който се прилага и при другите европейски програми “първи влязъл – първи излязъл”.

Агенцията има направени пет одитни доклада от Сметната палата, от ОСЕС и от Европейската комисия. Документите доказват, че няма констатирани нарушения. Всички одити и доклади, показват недвусмислено, че работата и дейността на цялата агенция по рибарство и аквакултури се одобрява и евроструктурите нямат забележки към ръководството на агенцията. Към момента Сметната палата прави планов одит на Оперативна програма “Рибарство”, който стартира през месец януари и до месец септември трябва да приключи.

Искам да отправя призив – нека преди да се изнесе дадена информация, тя да бъде проверявана, тъй като според мен г-н Янков е бил подведен с информацията.

В заключение искам да заявя, че този, който не вярва на изнесената от мен информация, в агенцията има документи, които могат да докажат думите ми, както и  да отиде при който и да е рибар на Черно море, и да го попита за работата на ИАРА, казва още Господинов.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент