992-ма души посетиха Военноморския музей на Гергьовден

IMG_2652Стотици граждани и гости на града разгледаха музея във вчерашния ден, който беше обявен за «Ден на отворени врати». 

В залата за временни експозиции бе открита изложбата «Българската морска идея и Български народен морски сговор». Тя е посветена на 130–та годишнина от създаването на Военноморския  музей, и 90-та годишнина от откриването на първата му експозиция, което става «по вина» именно на Българския народен морски сговор.

Изложбата, която може да бъде видяна до края на месец юли,  включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци. Сред изложените вещи са уставът и печатът на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, издания на списание „Морски сговор”, на Черноморския научен институт при БНМС и др. Всички материали са от фонда на музея.

Снимки:
[oqeygallery id=103]

В част от изложбата се превърнаха кадрите на документалния филм «Нашето море», заснет през 1929 г. от БНМС и отразяващ неговата дейност.

«БНМС е един социален феномен, едно своеобразно измерение на храбростта в междувоенните десетилетия на безперспективност. И преди и след него няма морска обществена организация с такава разностранна и широкомащабна дейност. Заради тясната връзка между музея и БНМС и като поклон пред неговото, от днес залата за временни изложби ще носи името «Морски сговор» – каза в своето приветствено слово директорът на музея д-р Мариана Кръстева.

Пред присъстващите, д-р Мариана Кръстева представи марката с юбилейна винетка „130 години Военноморски музей”, която е отпечатана в точно 130 екземпляра и от днес  може да бъде закупена на касата на музея. На нея е изобразена картина на големия български художник – маринист Александър Мутафов, чиито оригинал е част от изложбата, открита вчера.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията