Политиците се изреждат да ближат морска сол

morska-sol
За гласовете на заетите в морската индустрия през последните дни се борят големите партии. От обещания за специална стратегия за морския бранш, през рестартиране на забравени проекти, до лъскави – обвити в целофан, и несъстоятелни тези.

Най-явна борба водят БСП и ГЕРБ. Основно това правят варненските кандидат-депутати. Факт е обаче, че именно тези две партии години наред бяха подтиквани от ред организации да погледнат към морето.

При управлението на БСП нищо не се случи за създаване на морска стратегия, нито такава родиха главите в ГЕРБ. Нито министрите на БСП, нито тези на ГЕРБ успяха да се отскубнат от защитаването на определени бизнес интереси.

Всъщност и БСП и ГЕРБ през последните години защитават интереса на една единствена икономическа структура, с малки залитания и сюрпризи към по-малките играчи в морския бизнес. Факт, който никой не може да оспори. Факт, който вероятно ще стане причина за тоталното замиране на сектора.

Още по-видимо сега, двата политически мастодонта показват чий интереси ще защитят, ако се доберат до властта.

Явно същите смятат, че това не е видно за обикновените избиратели.  Хвърлят се в пространството обещания, за които и децата знаят, че са безпочвени.

Защо четири години въпросните партии се правиха на глухи, мълчаха и не видяха?

Сега, в предизборни времена е лесно да се дават и пари за благотворителност, скандално е, че когато си държал всички лостове на властта не си помогнал. Скандално е, че именно сега осъзнаваш, че Морска администрация не обслужва лифтовете по склоновете на Витоша. Още по-скандално е пък да се изпъчих пред морската гилдия и да й кажеш, че когато си имал властта не си й помогнал, но ако имаш втори шанс ще го направиш.

И ако ГЕРБ носят отговорност за тоталното монополизиране на някои сектори на индустрията, то именно БСП бяха тези, които преди това осигуриха тихи води това да се случи.

Кое е по-малкото зло, се пита избирателят дни преди да отиде пред урните. Всеки сам решава, но по вроден от 24-години инстинкт всички знаем колко е вероятно политическите обещанията да се превърнат в дела.

Д. Велев

Maritime.bg – Курс

 

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент