БСП ще стимулира морската индустрия
, ако спечели изборите

DSC_0801 2
Споразумение за стимулиране развитието на морския бранш като стратегически за България подписаха представители на морски неправителствени организации и БСП.
Това стана след като ГЕРБ подписаха подобно споразумение с Моряшкия синдикат.

От БСП подписи положиха кандидат-депутата и номиниран за премиер Пламен Орешарски и Борислав Гуцанов, също кандидат-депутат. Българска морска камара, Българска асоциация на корабопритежателите и Българска национална асоциация по корабостроене и кораборемонт са организациите приели споразумението.

Този документ е част от нашата програма за реиндустриализация на България. Този сектор има потенциал да задвижи други производства. Намерихме общ език и ще работим за това”, заяви Пламен Орешарски.

Споразумението цели повишаване заетостта и инвестициите в бранша, което ще бъде гарантирано от БСП, ако партията е управляваща или водеща в коалиция след изборите на 12 май.

Наясно сме колко е важен този бранш, както за региона, така и за страната. Нещо, което никой не видя през последните 23 години”, заяви кандидат-депутатът и градски лидер на БСП Борислав Гуцанов.

Столетницата се ангажира да хармонизира българското законодателство за привеждането му в съответствие с добрата международна и европейска морска практика. Ще бъде направена и данъчна реформа, която значително да облекчи лицата, свързани с опериране на кораби, корабостроенето, кораборемонта и инвестициите в тези направления. Морските неправителствени организации, които представляват по-голямата част от морския бизнес, приеха споразумението, което ще гарантира и интегрираност на електронните системи на институциите ангажирани с работата в сектора.

Председателят на Българска морска камара к.д.п. Богдан Богданов заяви, че полагането на подписи под документа е първа стъпка към ново начало. По думите му всички трябва да работят за възстановяването на Морска България.

Отделен закон за пристанищата също ще  бъде обособен, ако именно БСП управлява след изборите. Партията гарантира и създаването на държавен гаранционен фонд за обезпечаване на корабостроенето. Един от сериозните ангажименти, които БСП пое пред морската гилдия е и децентрализирането на Морска администрация и Пристанищна инфраструктура.

23 години вървим надолу, но запазихме активите, потенциалът го има”, заяви по повод състоянието на корабостроенето Иван Даскалов, председател на УС на БНАКК. Според него е твърде наложително след изборите да започне реално подпомагане на сектора.

Като подарък, издигнатият за премиер от КБ Пламен Орешарски получи уникално издание, подготвяно 10 години от наш моряк, събрало в себе си данни за потенциала на родния морски сектор през годините.

В края на срещата бе коментирана и офшорната индустрия. “Това е най-неразработената зона, смятам, че е неразумно тази територия да не се използва”, коментира градският лидер на БСП. По думите му именно офшорните дейности също  са сред приоритетите на социалистите. “Тези дейности дават поредната възможност за развитие на нашата индустрия и са още една възможност за България”, категоричен бе Гуцанов.

Снимка: Румен Сарандев

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по