Морска администрация ще може да изпитва чужденци

morska-administraciya-izpitiЧовешкият фактор бе сведен до минимум. Това заяви пред Maritime.bg шефът на Морска администрация к.д.п. Сергей Църнаклийски по повод въведената в агенцията електронна система за изпитване.

Преди въвеждането на електронното изпитване, моряците планираха плаванията си за да могат да се включат в сесиите, които бяха няколко годишно.

“Не е нужно да има група от кандидати, не е нужно и да правим извънредни сесии. Сега могат да бъдат изпитани дори и само двама кандидати”, обясни той.

Изпитите протичат на специална програма, която избира по 60 въпроси за всяка функция. Във Варна едновременно могат да бъдат изпитвани 14 души.

Промените, които настъпиха през миналата година, задължиха моряците да преминават курсове, в одобрени учебни центрове, преди явяване на изпит пред администрацията. Според попълнени анкетни карти от изпитвани досега моряци Морска администрация отчита, че кандидатите са удовлетворени от системата.

“Нямаме фрапиращи оплаквания”, уточни к.д.п. Църнаклийски. По думите му от учебни заведения е дошло предложение системата да позволява изпитване, което да се прави и на други езици. “Имаме нужда от тази възможност. В момента се работи по превеждане на въпросите”, каза шефът на администрацията. Чужденци ще могат да се изпитват до няколко месеца.

Видео, архив 19.09.2012
[youtube width=“540″ height=“320″]xyVe16db3wY[/youtube]
Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент