20 кораба акостират във Варна на Тол Шипс 2014

DSCN2528
Около 20 ветрохода ще пристигнат във варненското пристанище догодина, когато ще се проведе регатата SCF Black Sea Tall Ships.

Морската столица за втори път ще приеме красивите кораби, след 2010-а, като сега тук ще бъде даден стартът на надпреварата. Следващата година състезанието ще бъде само в Черно море, като ще обиколи четири пристанища – Варна, Новоросийск, Сочи и Констанца.

Шефът на организационния комитет на регатата Робин Хургрьоне, главният съдия Питър Нюел и търговският директор Гуин Браун инспектираха вчера морската столица за събитието догодина.

Старинните ветроходи ще бъдат на варненското пристанище от 30 април до 3 май.

През 2010 г. над 400 000 души разгледаха красивата експозиция на кораби, а догодина се очаква те да са още повече. Варна е бил избрана за стартиращ град, заради отличното организиране при първото приемане на Tall Ships, когато регатата носеше името “Исторически морета”, както и заради участието на баркентината “Калиакра” в състезания повече от четвърт век.

Общо 400 000 лева ще струва на общината и спонсорите цялостната организация, а отделно до края на годината трябва да бъдат внесени такси от 70 000 паунда. “Тези пари със сигурност ще бъдат върнати. Ще ви дам един пример. Преди години в град Руан, който е по-малък град от Варна – около 300-хиляден, за 9 дни около 7 милиона души посетиха регатата. Ако приемем, че всеки е оставил по 1 евро, това са 7 милиона евро приходи за общината”, заяви кап. Тома Томов, който е председател на организационния комитет на местно ниво.

Той поясни, че “Калиакра” ще участва в регатата, като според изискването трябва да бъдат ангажирани между 50 и 200 курсанти. Предвидена е и съпътстваща програма, която включва спортни състезания, културни мероприятия, както и масови ученически посещения на красивите ветроходни съдове.

Участниците ще бъдат от държави като Гърция, Франция, Италия и други, а любопитното е, че за първи път Русия ще бъде представена и от петте си големи ветрохода от клас “А”. Общо в този клас корабите ще са между 8 и 10.

“Щастливи сме, че връщаме отново в този град, тъй като през 2010 г. събитието бе много вълнуващо”, заяви Хургрьоне, а колегата му Нюел призова собствениците на яхти също да се включат в парада на ветрилата.

Александър Дечев, Petel.bg

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент