Марин Райков се отнесе „нечетливо” към капитан Собаджиев

DSC_0323
Абсурден отговор получава инициативният комитет за защита на  капитан Светлозар Собаджиев от администрацията на служебния премиер Марин Райков
. Това казаха на пресконференция във Варна представители на сдруженията, които събират средства за българина, който повече от 2 години лежи в панамски затвор.

Преди почти три месеца на територията на пристанище Варна Марин Райков обеща, че ще се ангажира със случая. Тогава историята му представи дъщерята на капитана Лора. Райков изрази готовност за подкрепа.

По-късно до него бе изпратено писмо с искане за помощ, както и предложение за създаване на фонд, под патронажа на президента, който при необходимост да отпуска средства за българи в беда извън пределите на страната.

«Нечетливо», така определят писмото от няколко администрации, въпреки, че същото е напечатано на хартия.

От инициативния комитет смятат, че това е абсурден отговор, който цели отклоняване и забавяне, въпреки че идеята е изключително добра. «Навсякъде има такива фондове», отчете Мирослав Маринов от инициативния комитет. Според неговите думи такъв фонд може да бъде финансиран с част от партийните субсидии.

«Всяка партия ще може да дари част от парите, които получава като субсидия от държавата», коментира той. По негово мнение е задължително такъв фонд да съществува тъй като през последните години броят на случаите – като този на капитан Собаджиев значително се е увеличил. Друг вариант за финансиране е чрез дарения от бизнеса и гражданите.

Както Maritime.bg първи писа, във Варна ще се проведе рок концерт за набиране на средства за българския капитан. На 18 май от 18:00ч. сцената в Летния театър ще разтърсят едни от най-известните български рокаджии.

Няколко партии все пак са дарили средства за капитана, съобщи Ваня Енчева. По думите й по партийна линия са дошли 7000 лева. Инициативният комитет очаква още политически сили да се включат в акцията за набиране на средства. От други дарения са дошли още над 5000 лева, като малко над 1000 лева са събрани от SMS-кампанията.

Приятелите на българския капитан се надяват още утре и общинският съвет на Варна да приеме решение, с което да бъдат отпуснати пари за защитата на Собаджиев.

Междувременно председателят на асоциацията на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров съобщи, че се работи за осигуряване на експерт, който да присъства на делото, което ще се гледа на 28 май. По думите му общата сума, която трябва да се събере е над 40 хил. долара за адвокатската защита и малко над 3 хил. долара за командировката на чуждестранния експерт. «Очакваме това да бъде главният секретар на CESMA Фредерик ван Вайден», коментира к.д.п. Димитров. В отговор на въпрос на Maritime.bg  Димитров заяви, че са налице примери от последните седмици, при които още на първо заседание чуждестранни обвиняеми са били освободени. «Надяваме се такъв да бъде случаят и с кап. Собаджиев», коментира още той.
________________________________________________________________

kapitan-svetlozar-sobadjievПродължава дарителската SMS-кампанията за подпомагане на Собаджиев. SMS съобщенията се изпращат на кратък номер 17 777 със съдържание DMS SOBY, на цена 1 лв. с ДДС.

Набирането на средства за осигуряване правната защита на капитана: 

Банка Societe Generale Експресбанк, Клон Транспортна Варна
BIC: TTBB BG 22
IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73 USD
Титуляр: Българска асоциация на морските капитани

 

Фото: Р. Сарандев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота