Катер на ИАМА ще пази туристите на Златни пясъци

399
Катер на Морска администрация ще бъде дислоциран в Златни пясъци
. Утре ще бъде подписан договор, с който един от варненските катери ще получи назначение в курорта. Целта е да бъде осигурена безопасността на туристите.

Редовно плавателният съд ще дежури в района. Морска администрация пък ще обучи три екипажа с по двама члена, които ще работят на съда. Мъжете дори ще получат специални униформи с емблемите на комплекса и Морската администрация.

„По този начин Морска администрация ще има четири съда, които ще са на разположение при нужда в Каварна, Златни пясъци, Варна и Бяла”, обясни пред Maritime.bg шефът на варненската дирекция к.д.п. Валентин Енчев. Необходимостта от наличието на катер в най-големия курорт на северното Черноморие идва и като отговор на миналогодишни оплаквания от туристи. Чужденците негодували, че съвсем близо до плажната ивица необуздано по вълните летят джетове.

„С наличието на този катер ще ограничим до минимум подобни гледки”, коментира още к.д.п. Енчев. По думите му Морска администрация отчита два и повече пъти по-малко сигнали за нарушения и инциденти, след като са започнали масовите проверки на море през летните месеци. Тази година първите проверки ще започнат в началото на юни.

Само една нова база за водни атракциони
Към момента варненската дирекция на Морска администрация е регистрирала само една база за водни атракциони. Това каза пред Maritime.bg шефът на дирекцията к.д.п. Валентин Енчев. По думите му базите, които през миналата година са функционирали трябва само да подадат уведомителни писма, ако нямат някакво изменение. Само три са до момента туристическите съдове във Варна, които са преминали преглед. Все още голямата част от лодките за разходки не са готови за сезона. В администрацията си го обясняват с липсата на туристи.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент