Модернизират роботите охраняващи американските портове

Производителят на подводни апарати VideoRay е спечелил конкурс за модернизиране на използваните и произведени от него апарати. Департаментът по отбрана ще финансира този проект с 2,2 млн. щ. долара.

Към момента произведените от VideoRay роботи се изпозлват от Бреговата охрана на щатите. Съоръженията са в експлоатация от 2003г. като служат за инспектиране на кораби и състоянието на пристанищната инфраструктура.

Роботите служат за откриване на експлозиви по корабни корпуси, пирсове и мостове. Използват се и при издирване на хора, за обследване на подводната среда и насочване на водолази.

Благодарение на финансовата инжекция апаратите ще бъдат оборудвани със сонари, по-добри навигационни и видео системи. Ще бъдат подсилени корпусите на съоръженията. Обхватът им на действие също ще бъде увеличен, съобщават от фирмата производител.

maritime.port.bg – Технологии

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент