Моряк от кораб „Св. Николай“ вече е в България

korab-sv-nikolay-balgarski-moryaci

Моряк от екипажа на злощастния кораб „Св. Николай“ вече се е завърнал в България, научи Maritime.bg. Става дума за член на машинната команда на кораба, който бе задържан с около 3 тона кокаин на борда. Мъжът е от Бургас и още преди великденските празници се е завърнал в страната. Екип на Maritime.bg в Бургас се свърза с механика, който категорично отказа коментар и забрани да се съобщава самоличността му.

Мъжът ще трябва да полага подписа си два пъти всеки месец в посолството на Испания у нас, а вероятно при продължаване на процеса отново ще бъде привлечен. Близки на моряка, които нашият екип откри, коментираха, че след завръщането си мъжът е казал, че ситуацията в Испания не е добра. „Нашите момчета не са виновни“, отсече близка на моряка от Бургас.

Репортерите на Maritime.bg не откриха никой в офиса на Дойчин Дойчев. Посетена бе и къщата на собственика на кораба, като никой не отвори вратата.

Maritime.bg научи още, че голяма част от моряците са получили гаранции. Не много от тях обаче са успели да заплатят необходимите суми, поради което е малък броят на хората извън испанските затвори.

В средата на месец август м.г. испанските власти задържаха кораб “Св. Николай” на около 40nm от бреговете на Кадис. На борда на плавателния съд бяха открити малко под 3 тона кокаин. При последващата операция, освен 21-членния български екипаж, бяха задържани още 10 чужденци. Месец след задържането, към Испания потегли и български разследващ екип. През цялото време управляващите ту помагаха, ту се криха от близките. Притеснени от назрелия скандал лично бившите премиер и вътрешен министър се заеха със случая. Всички техни обещания – за бързо разрешаване на случая, за съдействие, за подкрепа, се оказаха бутафорни.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).