Корабен макет изработен от ученици на Морската гимназия грабна приз в Нощта на музеите

IMG_3204
С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили започна програмата на Военноморския музей, който тази година се включва за втори пореден път в Европейската нощ на музеите, заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей. 

Заслужени аплодисменти получиха военните музиканти от стотиците посетители, които се събраха в двора на музея. Под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов оркестърът представи популярни произведения от световната класическа музика.

В „Училището за моряци” малки и големи се учиха как се връзват морски възли под вещото ръководство на моряците от клуб „Миноносец Дръзки”. Кадрови матроси от Пункт за базиране Варна преподаваха основните правила за подаване на светлинна и флажна сигнализация.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха корабните макети от пластмасови бутилки, подредени във външната експозиция, които се класираха в конкурса, организиран от Военноморския музей „За да има море и утре”. Най-впечатляващ бе моделът на ракетен катер, изработен от отбора на Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, който заслужено взе първото място в надпреварата. На второ място се класираха отборите на ГПЧЕ “Йоан Екзарх” и школата по конструиране към Общински детски комплекс, а трето място взеха момичетата от IV-та Езикова гимназия.

Снимки:
[oqeygallery id=109]

Наградите на победителите връчи Антон Манолов – изпълнителен директор на Поддържане чистотата на черноморските води АД, с чието съдействие бе организиран конкурсът.

Освен постоянната експозиция на музея, посетителите имаха възможност да разгледат и новооткритата изложба „Българската морска идея и Българският народен сговор” с непоказвани досега документи, снимки и вещи от дейността на организацията.

Особен интерес предизвика историко-документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитан Иван Томов и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея. Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей.

Maritime.bg – България / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на