Грийнпийс блокира испанското министерство на рибарството

SPAIN-GREENPEACE-PESCA
Активисти на Грийнпийс поставиха истинска 7-метрова лодка на входа на министерството, като същевременно разпънаха банер с посланието: „Бъдещето е на устойчивото рибарство”.

„Устойчивото рибарство трябва да бъде в сърцето на реформата на Общата рибарска политика”, заяви Селия Охеда от испанския офис на Грийнпийс. „Рибните запаси на Европа са преексплоатирани, съответно именно дребномащабните рибари, които имат по-ниско въздействия върху морето, трябва да получават подкрепа.

” Общата рибарска политика е регламентът, който определя къде, как и колко риба може да се лови в европейските морета. Тя се ревизира само веднъж на всеки 10 години. В момента Общата рибарска политика се разглежда от Съвета на министрите – където отделните страни-членки се договарят по детайлите на реформата.

Предложението на Съвета за момента не е достатъчно амбициозно, оставя отворени вратички – за да се продължи с практиката на свръх-улов. Като цяло позицията на Съвета подкопава предложението на Европейския парламент, гласувано през февруари. Ако министрите не са готови на компромиси – преговорите могат да се проточат и да не бъдат финализирани до 2014 г., което ще застраши установяването на нови правила преди изборите за Европейски парламент следващата година.

В началото на месец май „Грийнпийс” Испания представи проучване, което показа, че много повече работни места има в дребномащабния риболов, отколкото в индустриалния.

От март „Грийнпийс” е на турне около Европа с кораба си Arctic Sunrise – именно в подкрепа на дребномащабния, устойчив риболов. Корабът бе във Варна в края на март и на него се проведе среща с български крайбрежни рибари, учени, неправителствени организации и институции.

„България също не е от страните, които са прогресивни и които поставят интересите на крайбрежните рибари в центъра на предстоящата реформа.” – заяви Деница Петрова от „Грийнпийс” – България.

Миналата седмица на Съвета на министрите българската позиция не подкрепи искането за пълна забрана на изхвърляне на нежелания улов. В момента по данни на Европейската Комисия към 60% от уловената риба се изхвърля обратно в морето мъртва, защото няма да се продаде на добра цена или защото е това са редки или изчезващи видове, забранени за улов.

„Ако се продължи с практиката нежеланата риба да се изхвърля в морето – това ще допринесе за изчерпването на рибните запаси. Налагането на квоти за изхвърлянето – предложение, подкрепяно от България – не е добра идея, защото няма как на практика да бъде контролирано изпълнението на квотите. Съответно се залагат вратички, които няма да помогнат на Черно море да се възстанови. А без риба няма рибарство”.

„Грийнпийс” продължава турнето си, като в момента корабът Arctic Sunrise във Франция. Пътуването ще приключи през юни, когато се очакваше да бъде финализирана и реформата на Общата рибарска политика.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент