Нов български кораб ще оперира в офшорната зона на Черно море

Плавателният съд е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ, собственост е на Бон Марин Интернешънъл и ще оперира в нашата офшорна зона на Черно море

Eliza-1

Днес в пристанище Варна стана официалната смяна на флага на кораба „Елица” („Eliza”). От 22.05.2013 съдът е собственост на базираната във Варна компания „Бон Марин Интернешънъл” ЕАД. Предишният корабособственик на плавателния съд е „Акта марин” („Acta Marine”), холандска компания, оперираща в целия свят. В последните пет години корабът се е намирал в Каспийско море, затова е бил под казахстански флаг. Досега той е носил името „Сара Махи Елф” („Sara Maatje Elf”). С издигането на българския флаг корабът придобива българското име „Елица“.

„Елица” ще оперира в българската офшорна зона на Черно море.

„Корабът е специализиран в обслужването на инсталации за добив на нефт и газ от морето“, обясни Георги Бонин, изпълнителен директор на „Бон Марин Интернешънъл”.
[oqeygallery id=111]
„Ще го ползваме за обслужване на инсталациите за газ на „Петроселтик” („Petroceltic”), които са в етап на разрастване. В момента се строи допълнителен тръбопровод, който ще свърже най-новото открито находище на газ Галата Изток”, коментира той.

Кораб, „Елица” е с дължина 40 м, широчина 10 м и 2 м максимално газене. Съдът има бруто тонаж 333 т. Максималната скорост, която развива, е 11 възела, осигурена от 3 главни двигатели Daewoo с общо 1800 конски сили. „Елица” разполага с подрулващо устройство, кран с товароподемност 3 т и множество спомагателни системи. Корабът притежава най-съвременно навигационно и комуникационно оборудване.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент