„Спасител“-ите отплават към Дунав

spasitelna-operaciya

Катери на Морска администрация все пак ще бъдат прехвърлени на река Дунав от морето, научи Maritime.bg. Необходимостта за този ход стана още по-голяма след като в Русе хидравлична набиваща машина падна върху съд на администрацията и го изведе от строя. Предстои застрахователите да оценят щетите и да се премине към ремонт на катер „Пристис“, който единствен на Дунав до голяма степен покриваше нуждите на ИАМА.

Maritime.bg припомня, че ръководството на агенцията бе решило да изпрати на Дунав спасителните „Тангра 1“ и „Тангра 2“.  Към момента обаче друго решение е на дневен ред и за служба на реката вероятно ще отплават два „Спасител“-я – един от Варна и един от Бургас.

Двата катера ще достигнат до Русе на собствен ход, а тези дни ще бъде уточнено и кога точно ще отплават те. Катерите са удобни за експлоатация на Дунав заради малкото газене и водометните двигатели. Сладката вода пък ще допринесе за по-продължителната им експлоатация.

На реката, съдовете ще изпълняват различни задачи. Катерите, с които разполага агенцията на Дунав са остарели и трябва да бъдат заменени. Задачите във Варна и Бургас ще изпълняват останалите съдове от състава на Морска администрация.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент