Напредък в работата по проекта за развитие на пристанищата по Дунав

img_97082

Изпълнителна агенция „Морска администрация“ представи напредъка в работата по проекта DaHar – „Развитие на пристанищата по река Дунав”. Семинарът беше открит от к.д.п. Петър Петров – и.д. главен секретар на ИА „Морска администрация”. Проектът се реализира по Оперативна програма  за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа 2007-2013“.

В рамките на събитието к.в.п. Тони Тодоров, директор на дирекция „Морска администрация – Лом” и ръководител на проекта запозна присъстващите с изпълнението на дейностите по работните пакети. Той обясни, че проектът DaHar успешно обединява усилията на институции, организации и фирми от региона на Средния и Долен Дунав за да се усъвършенстват транспортните отношения, да се повиши ефикасността на превозите по реката. По думите му целите на проекта са близки и до нашата национална политика в областта на вътрешния воден транспорт – да се насърчава развитието на българските дунавски пристанища като интермодални центрове и важни логистични връзки.

Работата на клъстера „Зелен товарен транспорт” представи Любомир Сяров. Той подчерта, че целта е клъстера да предоставя комплексни (интермодални) транспортни услуги –  българската транспортна система да се интегрира  с европейската, с цел насърчаване използването на комбинирани форми на транспортна услуга през и на територията на България. Целта е успешно да се съчетаят различните видове транспорт в интеграция със съществуващите пристанищни, фериботни и вътрешни железопътни терминали с цел привличане на транзити и да се намалят транспортните разходи.

ИА „Морска администрация” работи по още 3 проекта по Оперативна програма  за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа 2007-2013”. Проект ADB – мултимодална платформа „Адриатическо море – река Дунав – Черно море” беше  представен от неговия ръководител Петър Киров, заместник-изпълнителен директор на ИА МА. Основната идея на проект ADB е да развива и насърчава алтернативни транспортни решения с фокус върху мултимодалните превози от пристанищата на Адриатическо море, река Дунав и Черно море към вътрешността на региона.

За постигнатите от проект  GIFT – „Зелени интермодални транспортни коридори” резултати говори Анна Натова, ръководител на проекта и директор на дирекция „Европейски съюз, международни отношения и проекти” в Морска администрация. Основната цел на проект GIFT е да насърчи използването на зелени интермодални транспортни коридори на територията на Югоизточна Европа.

К.д.п. Георги Иванов, директор на дирекция „Морска администрация” – Русе и ръководител на проект HINT „Хармонизиране на навигацията във вътрешния воден транспорт чрез образование и информационни технологии” представи работата на последно стартиралия във времето проект, по който работи ИА „Морска администрация”. В рамките на него се надгражда вече завършилия проект „Мрежа за сътрудничество за логистика и морско образование с фокус върху вътрешния воден транспорт в Дунавския коридор, което е подкрепено от иновативни решения”(NELI). Проектът е насочен към създаване на уникална хармонизирана система за теоретично и практическо обучение в корабоплаването по вътрешните водни пътища в района на река Дунав.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент