Нагласена ли е обществената поръчка на ДППИ за технически паспорти?

bgportsПродължават скандалните разкрития за работата на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”. След като специалист по пристанищната експлоатация заяви, че прокуратурата трябва да извърши мащабни проверки по обществените поръчки в предприятието и редица служители заявиха, че са били репресирани и мачкани от член на управителния съвет, последва поредният сигнал за работата на предприятието.

Този път става дума за съмнителна обществена поръчка, при която ДППИ разходва над половин милион лева повече за технически паспорти на сгради.

Като участник в обществената поръчка с определен максимален размер 1 450 000лв. и подадена от мен оферта за 770 000лв., най-ниска, съм отстранен от участие по непонятни за мен, дилетантски изписани причини посочени в решение на Генерален директор на ДППИ„, пише в сигнала си до редакцията управителят на варненската фирма “Инекс консулт”.

Разликата в цените на офертите подадени от участниците, по думите на Валентин Пенчев, е 629 000 лв.

При такава разлика считам, че най-малкото бе да бъда поканен да дам разяснения пред комисията, а не тази комисия да си прави изводи по презумпция”, смята инженерът. Комисията по избор на изпълнител е под председателството на Мариана Минева.

Поведението на цитираната г-жа Мариана Минева и водената от нея комисия през цялото време бе да се елиминират всички участници, освен двама, които на практика са едно и също, за да бъде спечелена за максимално висока цена – 1 399 000 лв.”, твърди специалистът. По думите на Пенчев по начало този, който е определял цената в обществената поръчка не е познавал сградния фонд за да даде цена от 1 450 000лв.

Всъщност, по мнение на спеца, в сградения фонд на ДППИ влизат складове, магазии, трафопостове, КПП-та, работилници и други. “На всеки познаващ материята е ясно, че базовата цена е неразумно висока. По скоро мисля, че базовата цена умишлено е определена в такъв размер, за да има пари за всички”, твърди варненецът.

Управителят на “Инекс консулт” е подал сигнал до КППК, но бил покрусен от отговора. “Отговаря ми с писмо зам.-министърка на транспорта, че трябвало да отнеса сигнала си до Генералния директор на ДППИ. Толкова ли е богато Министерство на транспорта, че 629 000лв., с думи казано над половин милион лева, не заслужават един разговор с участника в обществената поръчка”, пише инж. Пенчев в своя сигнал до Maritime.bg.

Пред наш репортер инженерът коментира, че също е чувал за ситуацията в ДППИ. По думите му наистина конците на държавното предприятие дърпа задкулисно член на управителния съвет. В редакционната поща пристигна и друго писмо, според което това прави „човек от квотата на ГЕРБ – Бургас“. 

Д. Велев

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Обмислят възстановяване на речните круизи между български градове на Дунав

„Възстановяването на връзките между дунавските градове с модерен вид транспорт по реката би донесъл нови възможности за туризма. Вярваме, че от Силистра, през Русе до Видин

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент