Българските рибари имат пълното право да ловят в общностните води

Българските рибари имат пълното право да ловят в общностните води, каза Мариан Манила, шеф на румънската изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ по време на работната среща, която се проведе във Варна между представители на ИАРА – България, и ИАРА – Румъния, предаде „Черно море“. Причината за форума бе проточилият се повече от 3 месеца скандал със задържането на рибарския кораб на Христо Спасов на пристанището в Мангалия. Според румънските представители сега излезе, че причината за ареста била използването на мрежи с по-малко от позволеното „око“, което било забранено от закона.

„По крайбрежието на Румъния има система за мониторинг на Гранична полиция. За последните години чрез нея са задържани 17 турски кораба, които са ловували в териториалните води на страната. Българският плавателен съд е задържан в общностните води, но при него е регистрирано нарушение от друго естество. В момента тече дело по случая и ИАРА – Румъния, не е в състояние да се меси в юридическите въпроси на страната“, заяви Мариан Манила по време на срещата. Той обясни, че според законите в северната ни съседка, докато делото не приключи, корабът не може да бъде освободен.

Пламен Захариев, шеф на нашата ИАРА, изрази разбиране към румънския си колега, че не може да се меси в работата на тамошната прокуратура, но поиска съдействие от него, за да бъде гледано делото в България. „По принцип има такава юридическа възможност. Надяваме се проблемът да бъде обсъден и да се стигне до решение, което удовлетворява и двете страни“, каза Манила.

Румънските представители обещаха да направят каквото зависи от тях, за да се разреши успешно и справедливо случаят, и подчертаха, че има защо България да недоволства.

През цялото време на срещата беше воден протокол. До края на срещата обаче той така и не беше подписан.

maritime.port.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на