Нова фрегата за Военноморските сили на Индия

176053443

Ракетната фрегата „Триканд” („Лък”), построена в корабостроителницата „Янтар” в Калининград, ще бъде предадена на Индия в края на юни. Това е третият кораб от проекта 11356, направен от „Янтар” за индийските ВМС.

Сега фрегатата се намира в акваторията на корабостроителницата, където пристигна след морската част на комплексните изпитания в Балтийско море.

Фрегатите от този проект са предназначени за търсене и унищожаване на подводници, за противокорабна и противолодкова отбрана и защита от въздушни атаки. Автономно корабът плава 5000 mn.

През 2012 година Индия получи две фрегати – „Тег” („Сабя”) и „Таркаш” („Колчан”). Общият брой фрегати от проект 11356 за Индия, в това число и „Триканд”, е шест.

По този начин, военнотехническото сътрудничество между Русия и Индия в сектора на морските оръжия се развива успешно, казва бившият командващ Черноморския флот на Русия, адмирал Игор Касатонов.

„Това сътрудничество има дълбоки традиции, то се развива вече над 40 години. Двадесет и повече години се развива взаимодействието между Военноморските сили на двете страни. Качеството на руската техника е достатъчно за да задоволи потребностите на Индия. Тази страна отдавна претендира за ролята на велика морска държава и има всички типове кораби, основно руски“, коментира още той.

Индийският флот е един от основните купувачи на руска военна продукция.

Повишеният интерес на Индия към подобни кораби не е случаен, подчертава Игор Касатонов.

„Това са универсални кораби, които сега са най-търсени, защото са способни да решават редица задачи. Те могат да се използват и с военни цели, и за решаване на мирни задачи, например – борба с пиратите, за демонстриране на присъствие“, заяви той.

Фрегатите „Тег”, „Таркаш” и „Триканд” са въоръжени със свръхзвуковия ракетен комплекс „БраМос” руско-индийско производство. Тази ракета има голям потенциал за модернизиране, подчертава експертът. Наличието на модерно ракетно въоръжение е решаващ фактор в съвременните войни, в това число и на море.

За Индия е важно да има кораби от стратегическа класа, с цел да демонстрира своята сила не само в близките води, но и в мащабите на Азиатско-тихоокеанския регион. Фрегатите им дават тази възможност.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент