Нов канал в Никарагуа свързва Тихия и Атлантическия океан

coastalisle01big
Китайска компания възнамерява да построи канал в Никарагуа, който да свързва Атлантика и Пасифика. Това съобщават различни международни медии.

Става дума за компанията, регистрирана с китайски капитали, HK Nicaragua Canal Development Investment Co. Ltd.  Каналът ще бъде строен цели 11 години, а общата стойност на проекта е 40 млрд. щ. долара.

Ако този толкова мащабен и немислим за много инвеститори проект се реализира ще засегне световния шипинг, както и новостроящия се втори Панамски канал.

Освен това с този проект Китай ще си осигури изключително влияние в западното полукълбо за поне 100 години, сигурни са анализатори. Всъщност такъв е бил периодът, в който САЩ са имали значително влияние над Панамския канал.

Слуховете за огромната инвестиция се носят от няколко седмици в Никарагуа, но на скорошна конференция проектът за първи път официално попадна под прожекторите.

Очаква се правителството на страната да гласува споразумение с китайската компания най-рано до седмица. Проектът ще осигури поне 40 000 работни места, както и ще удвои брутния вътрешен продукт на страната.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Българо-румънски енергиен остров в Черно море носи 6 млрд. евро приходи и над 20 хил. нови работни места

Енергиен остров в Черно море, изграден съвместно от Румъния и България, би улеснил разгръщането на мултигигаватов офшорен вятърен капацитет, като същевременно ще избегне

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент