В МТГ – Делфин спуснаха на вода „Albatros“

DSCN0004

Втори кораб от тип саморазтоварваща се драга ще строи Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин“, съобщи за Maritime.bg изпълнителният директор на компанията Светлин Стоянов.

По-рано днес на официална церемония бе спуснат на вода първият кораб от серията – ALBATROS. Съдът ще бъде дооборудван на вода обясни Стоянов, като добави, че вероятно този процес ще продължи около 5 месеца.

Спуснатият на вода и корабът, който предстои да бъде построен са поръчани от холандската компания Dutch Dredging. Строителството се реализира съвместно с IHC Merwede. Корабът е предназначен за поддръжка на плавателни канали, акватории и вътрешни водни пътища, както и участие в изграждането на хидротехнически съоръжения. Същият се строи под наблюдението на Bureau Veritas – клон Варна.
[youtube width=“540″ height=“320″]PJHuRPQzERU [/youtube]
Надяваме се да има развитие за морската индустрия“, заяви още Светлин Стоянов в отговор на въпрос за очакванията му към новия транспортен министър. „Той е много добре запознат с нашите проблеми“, добави той.

Впечатлени сме от добрата работа на българските корабостроители”, заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Dutch Dredging, Кийс Ван де Грааф – младши по време на церемонията по залагане на кила на ALBATROS.  Според него спуснатият на вода кораб ще бъде използван в западноевропейски портове, но е напълно възможно да послужат и в България. “Имаме интерес за поддръжка на българските пристанища”, каза тогава той.

Снимки:
[oqeygallery id=116]

Фото: Тодор Иванов

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър