Корабни жетони – експонат на месеца във Военноморския музей

Picture6
Два жетона, наричани още „корабни пари”, които са били в обръщение в края на ХVІІІ и до средата на ХІХ в. бяха избрани за експонат на месеца във Военноморския музей.

Жетоните са двулицеви, от месинг, с диаметър 1.6 см. и 2 см. На аверса имат изобразен тримачтов кораб и надпис: „PLUS ULTRA” (СВРЪХ ПЕЧАЛБА), а под него буквено обозначение „HL&L”. На реверса са изобразени слънце, звезди и луна. Около тях в кръг има надписи „RECH.PFEN.I I.HABELT” и „RECHEN PFEN. H L & LAUER”.

Жетоните са имали покупателна стойности и вероятно са били доста дълго време в обръщение, за което свидетелства и тяхната износеност. Този вид жетони са били използвали за разменна единица подобно на купони, най-често по пристанищата, където корабособствениците предварително са заплащали на собствениците на магазини тяхната стойност.
Picture1
Главната функция на жетоните е отчетна, но има и „платежни жетони“. Те се появяват с усвояването на т. нар. „Маркова система“, възприета от Германия, която представлява пускането на специални знаци (марки), най-често метални. Срещу тях се отпускат стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните има договор. Използвали са се и за раменна монета в собствените магазини на компанията. Смята се, че те са ползвани от моряците и като разплащателно средство при хазартни игри по време на дългите плавания. Двата корабни жетона са част от експозицията на музея до средата на м. юли.

Образователната програма „Експонат на месеца” е разработена от екип специалисти от Военноморския музей и е предназначена за ученици от гимназиалните класове. Програмата дава възможност на участниците да работят пряко с предмети или документи от фондовете на музея и лично да преминат през почти целия процес на осмислянето на предмета и превръщането му в музеен експонат. В своята работа, участниците използват различни по характер източници и методи за събиране на информация, провеждат срещи с наследници на личности, чиито вещи проучват, както и интервюта с участници в събития.

Maritime.bg – Любопитно

 

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,