Екстремна уиндсърф изложба откриват във Варна

Държавно първенство - Олимпийски класове 028 (1)

На 20 юни от 18:00 ч. в „Арт На Тъмно Зона“ ще се открие екстремна уиндсърф изложба с фотоси на Любомир Маринов и Димитър Радев – снимки от тренировъчния процес на варненските състезатели Йоан Колев и Павел Оводовски и фотографии от миналогодишното републиканско първенство Олимпийски класове, проведено в Несебър.

Събитието ще бъде придружено с презентация на националната ни състезателка по уиндсърф Илияна Стоилов.

Най-добрият ни ветроходен състезател в клас RS:X racing Йоан Колев също ще представи себе си и ще разкаже за пътя си към Олимпийските игри през миналата година.

Снимки:
 [oqeygallery id=119]


Уиндсърфингът – изкуството да контролираш вятъра

Уиндсърфингът (наричан още бордсейлинг или сейлбординг) се е превърнал в любимо развлечение навсякъде, където има вода и вятър, било то езеро, река или океан. Уиндсърфингът е спорт, подходящ за всеки, който притежава известна сила, сръчност и координация. По своята същност той обединява дисциплините сърфинг и ветроходство.
Плавателното средство се състои от ветрило, което е прикрепено към дъска, като ветрилото може да завърта около собствената си ос, така че да осигурява контрол на посоката на плавателното средство. За разлика от лодките, които имат щагове, ванти и обтяжки, които придържат мачтата изправена, уиндсърфът има свободно въртяща се мачта и платно, което се накланя много лесно.
Историята на уиндсърфинга започва още през древността, когато ранните южноамерикански цивилизации използвали подвижни мачти върху салове, подобни на дъски, по течението на Амазонка.
П
рез 1930 година сърфистът Том Блейк се сетил, че може да използва вятъра за придвижване, за да не му се изморяват ръцете от бутането на дъската към вълните. Той създал изобретение, което нарекъл „ветроходен сърф“ – дъска за сърф с прикрепени мачта и платно, и кормило, което се управлявало с крака.

В програмата на Игрите на добра воля през 1984 год. уиндсърфингът е приет в олимпийското семейство и започва своето развитие като самостоятелна олимпийска дисциплина.

През изминалите Олимпийски игри в Лондон 2012 година, България изпрати двама състезатели в клас RS:X racing – Йоан Колев и Ирина Константинова-Бонтон.

Maritime.bg – Спорт 

 

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за