Торпедо с изкуствен интелект строят в Русия

torpedo

В Русия бе създаден научен съвет за проектиране на ново торпедо. Съветът ще се занимава с теоритичната работа по балистиката, хидродинамиката и акустиката. Създаването на торпедо с елементи на изкуствен интелект, което може в дълбочина не само да разпознава обекти по принципа „свой-чужд”, но и да променя програмата за търсене и да създава нови цели.

Днес Русия, както и преди, заема водещи позиции в разработката на такъв тип оръжия, изпреварвайки водещите във военноморско отношение страни, отбеляза вицепрезидентът на академията на геополитическите проблеми Константин Сивков.

“Приоритетно направление на разработката на ново торпедно оръжие ще бъде повишаването на далекобойността на стрелбата и откриването на подводни обекти отдалече. А също и създаването на торпедо с изкуствен интелект, което може да изработва траектория на прицелването си и да предотвратява насочването към лъжливи цели”, каза още той.

Създаването на научен съвет по проектиране на торпедни оръжия показва желанието на Русия да изпревари другите страни,  подчерта военният наблюдател на „Комсомолска правда” Виктор Баранец.

“Нашите школи, които разработват подводно оръжие, сега са разположени в няколко центъра. Нашите власти и военнопромишленият комплекс имат желание да концентрират знаменитата руска школа по торпедостроене в едни ръце и да бъде създаден мощен център по строителство на подводно оръжие. Сега главната задача е снабдяването на това оръжие с интелект”, коментира ое Баренец.

Специалистите отдавна се вълнуват от въпроса, възможно ли е създаването на торпеда-роботи, снабдени с изкуствен интелект. Засега торпедото само не може да търси, то е боеприпас, който се насочва към вече определена цел, пояснява Константин Сивков.

„Интелектът на торпедата е предназначен за отделяне на истинските цели от препятствията. С търсенето на целите се занимават други средства. Ако торпедата се изстрелват от подводници, се използва хидроакустичната станция на подводницата. Торпедо, което да бъде пуснато в определен район, да плава там дълго време и да търси целите с помощта на хидроакустична станция за да ги унищожи, в момента не съществува”, добави още Сивков.

В същото време руските моряци имат на въоръжение реактивната ракета-торпедо „Шквал”, на която принадлежи абсолютният рекорд за скорост на подводен обект – над 300 км/ч. Заради високата скорост на ракетата целта просто не успява да маневрира.

Научният съвет по проектирането на торпедното оръжие ще обедини водещи учени и специалисти в областта на балистиката, хидродинамиката, акустиката и компютърните технологии. И още през 2014 година Съветът планира да проведе конгрес по торпедостроене.

Maritime.bg – ВМС  / Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент