България отбеляза Международния ден на моряка

DSCN0338

За първи път, след официалното обявяване на 25 юни за Международен ден на моряка, празникът бе отбелязан в България. На заключителното събитие снощи, при перфектна организация, присъстваха стотици моряци и техните близки, представители на местната власт и църковния клир, студенти и курсанти от ВВМУ, студенти от морските специалности на ТУ – Варна, ученици от Варненска морска гимназия, граждани и гости на Варна.

Приветствено слово за откриване на тържеството направи к.д.п. Андриян Евтимов,  член на УС на Клъстера за развитие на морски специалисти и управител на “Старгейт Маритайм”.

Излишно е да казваме каква е ролята на моряците в света, независимо от това, че в по-голямата си част те присъстват в негативен аспект във връзка с аварии и катастрофи, но моряците са на фронтовата линия, която превозва 90% от световните товари”, каза к.д.п. Евтимов. По думите му в световен мащаб Деня на моряка празнуват над 1,5 млн. морски лица, сред които и българската група от около 20 000 души.

К.д.п. Евтимов подчерта, че 2013-а е историческа за корабоплаването. През август ще влезе в сила Морската трудова конвенция. “Това е най-сериозната промяна в корабоплаването през последните 50 години. Морската трудова конвенция ще доведе до по-достоен труд на моряците, те да се чувстват по-спокойни и да упражняват професията с удоволствия. Цената, която плаща морякът е голяма, още по-голяма е цената, която плаща неговото семейство. Пожелавам много здраве и успехи на моряците, благоприятни ветрове и достатъчно вода под кила”, каза капитанът.

Приветствие към моряците направи и временният кмет на град Варна Богдан Караденчев. „Трябва отново да привлечем вниманието на обществото към моряците„, каза той и добави, че общината ще бъде сигурният партньор в това дело. Кметът удостои с почетен знак заслужилите капитан и главен механик Коста Костов и Петър Чернев. Пред Maritime.bg дългогодишният секретар на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) кап. Костов коментира, че това е изключително високо отличие за него, което показва, че пътят, който е следвал е бил правилен. „Работихме за просперитета на страната ни„, каза капитанът.

От своя страна председателят на БАМК к.д.п. Димитър Димитров изрази надежда отбелязването на Международния ден на моряка у нас да стане традиция. Той пожела още догодина тържеството да добие още по-големи мащаби. Капитанът припомни и развитието на злощастния случай на к.д.п. Светлозар Собаджиев, който повече от две години лежи в панамския затвор „Ла Хоя“. Той призова варненци и най-вече морската общност в града за съпричастност, помощ и молитва за скорошното освобождаване на българския капитан.

Снимки (необходимо е да изчакате зареждането на галерията):
[oqeygallery id=122]
Наградени бяха и участниците в конкурса „Диря в морето“. Председателят на журито Атанас Стойчев обяви победителите.

Проза
Първа награда – Красимира Кубарелова за разказа „Моряк на бряг”.
Втора награда – Росен Лодозов за разказа „Пържени картофи”.
Трета награда – Любен Любенов за разказа „Женски работи”.
Трета награда – Валентин Димитров за документалния разказ „Морска награда „за цялостно творчество”

Поезия
Първа награда – Христо Бондоков за стихотворението „Морето”.
Втора награда – Станко Станков за стихотворението „След залеза”.
Втора награда – Румен Търев за стихотворението „Есен”.
Трета награда – Галина Иванова за стихотворението „Прелестта в маршрута”

Живопис
Първа награда – Христо Петров
Втора награда – Кольо Колев
Трета награда – Ангел Ангелов
Трета награда – Янко Янакиев

С почетен диплом бяха наградени Васил Дачев за цялостно творчество и Румен Нестoров за поезия.

Заключителният концерт събра на сцената млади варненски таланти, хора на моряците ветерани и любимата на всички Тони Димитрова, която направи страхотни изпълнения. Димитрова дори даде микрофона на някои известни представители на морския неправителствен сектор, които за изненада на публиката показаха сравнително добри музикални умения. Любимец на бургазлийката пък стана курсант от морското училище, който и пригласяше в изпълнението на „Ах, морето“. Певицата поздрави всички български моряци и им пожела много здраве и семейна обич.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по