Снимат филм за средновековните ни пристанища

DIGITAL CAMERA

Група от видни гръцки археолози от „Европейския център за византийско и пост-византийско културно наследство в Солун”, начело с д-р Флора Караяни, ще посетят Варна от 6 юли до 11 юли, за да снимат документален филм за средновековните пристанища по Българското Черноморие. Това съобщиха от Регионалния исторически музей във Варна.

Тази инициатива се осъществява в рамките на международния проект „ОЛКАС” – от Егейско към Черно море: Средновековните пристанища по морските пътища на Изтока”, предаде Радио Фокус. Той се осъществява съвместно от осем страни от Черно, Егейско и Каспийско море: Гърция, България, Румъния, Украйна, Грузия, Турция, Русия, Азербайджан. Проектът се финансира от Съвместна оперативна програма на ЕС „Черноморски басейн 2007-2013”.

В рамките на шест дни, гръцките археолози, водени от техни колеги от Регионалния исторически музей – Варна ще посетят и заснемат кадри от дванадесет археологически обекта по Българското Черноморие. Подбрани са места, където има повече или по-малко запазени и добре проучени следи от късноантични и средновековни селища и пристанища от ІV-ХVІІІ в. Десетте обекта, където са били разположени важни пристанища в Средновековието и ще се заснимат са: Калиакра, Каварна, Балчик, Кастрици, Варна, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол и Ахтопол.

Филмът ще разкаже за тяхното интересно историческо минало и ще допринесе за разкриването на богатото културно наследство по Българското Черноморие. Той ще бъде илюстриран също с разнообразни архитектурни паметници и многобройните предмети на бита, изработени от местното население, или внесени през този период от различни пристанища по Черно и Егейско море. Освен българските обекти (които са най-много на брой в проекта), продукцията ще включва, разбира се, и кадри от определени пристанища по Егейско и Черно море в Гърция, Турция, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, и Азербайджан.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В